[Podcast] Luminița Vâlcea despre: Prevenție și Screening în Afecțiunile Cronice (Ep. 9)

Sanatate zi de zi Luminita Valcea

 

În acest episod vorbim despre prevenție și screening în bolile cronice cu Luminița Vâlcea,  Director Executiv al organizației COPAC, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România. Screeningul și depistarea precoce sunt recunoscute ca principală modalitate de a preveni și ameliora evoluția afecțiunilor grave, precum cancerul sau bolile cardio-vasculare. Însă majoritatea oamenilor ajung la medic în faze avansate ale bolilor cronice. Ce ar trebui să știm pentru a preveni și a depista la timp bolile care ne pot scurta viața?

Luminița este expert în comunicare în domeniul sănătății și trainer, fiind absolventa unui doctorat pe tema comunicării dintre medic şi pacient la Universitatea de Medicină din Iași. De-a lungul timpului, s-a ocupat de comunicarea unor instituții precum Colegiul Medicilor din România sau Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.

A derulat proiecte de cercetare și dezvoltare organizațională în domeniul sănătății și a colaborat cu organizații importante, precum Forumul European al Pacienților, Fondul Global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, Comitetul Național de Coordonare a Programelor HIV și de Control al Tuberculozei.

Din 2009, se implică în comunicare și coordonarea de proiecte în cadrul Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, în prezent ocupând funcția de Director Executiv al acestei organizații. 

 


 

Sumar episod:

(02:15) – Intro – Comunicare în domeniul medical.

(04:40) – Proiecte de screening și sociale derulate de.COPAC – Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

(09:45) – Despre asociațiile de pacienți – de ce e important ca oamenii să le cunoască.

(12:30) – Rolul ONG-urilor în sănătate. Exemple de proiecte de succes.

(16:40) – Programele „ROCCAS II” – Screening pentru cancerul colorectal și „Totul pentru inima ta” – Screening pentru bolile cardiovasculare.

(21:30) – Alte programe de screening în derulare sau care vor începe și importanța lor în prevenție.

(23:40) – Cine ar trebui să comunice pe tema prevenției și de unde ne informăm. Comunicarea către diferite categorii sociale.

(28:55) – Politici publice privind prevenția. Încotro ne îndreptăm?

(31:36) – Lipsa datelor și cum putem să le colectăm mai bine ca să le folosim pentru îmbunătățirea serviciilor medicale. Registre de screening și registre de pacienți.

(34:25) – Relația medic-pacient. Cum ar trebui să arate o relație ideală și ce pot face atât pacienții cât și medicii pentru a îmbunătăți comunicarea dintre ei.

(42:37) – Ce ar trebui să știe și să facă pacientul cu ocazia unei consultații pentru ca aceasta să fie în beneficiul lui.

(43:40) – Cum să ne cunoaștem drepturile de pacienți.

(44:35) – Sistemul medical privat versus sistemul de stat.

(47:55) – Cum putem să ne implicăm fiecare dintre noi pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului medical.

(50:00) – Sfaturi de final pentru un tânăr la început de carieră în sănătate.

 


 

Resurse menționate:

 

Lasă un răspuns