[Carte] Forța vitală – Tony Robbins

Un adevărat compendiu de noutăți medicale, această carte consistentă ne ajută să înțelegem mai bine unde este cercetarea medicală azi și care sunt domeniile pe care se pune accentul și legat de care va trebui să stăm la pândă pentru noile descoperiri ce vor veni. 

 


 

Personal am aflat de această carte din podcastul lui Jay Shetty, episodul cu Tony Robbins – pe care îl poți asculta aici. Am fost surprinsă plăcut să recunosc în dialog mențiuni la autorii pe care deja îi citisem, la descoperiri și principii legate de longevitate de care deja auzisem și să aud că Tony va aprofunda toate aceste subiecte într-o carte proprie. M-am bucurat când cei de la editura Act și Politon au anunțat apariția cărții în limba română. Puteți vedea lansarea cărții în România aici

Ce mi-a plăcut cel mai mult la carte este faptul că Tony adună o galerie impresionantă de co-autori și contributori, de mulți știind deja și citindu-le cărțile mai dinainte. O garanție bună pentru calitatea informațiilor: Dr. Peter Diamandis, Dr. Robert Hariri (co-autori), Dr. David Sinclair (recomand cartea sa, „Lifespan”, apărută și în limba română), Dr. Matthew Walker (recomad cartea sa, „Despre Somn”, apărută și la noi), Dean Ornish (recomand cartea sa, „Resetează-te”, apărută și în română). 

Ceilalți, despre a căror activitate puteți căuta mai multe dacă doriți sunt: Dr. George Church, Deepak Srivastava, Eric Verdin, Dr. Jennifer Garrison, Carolyn DeLucia, Rudy Tanzi, Rhonda Patrick, Hector Lopez.

 

Despre ce e cartea? 

Tony, ajuns deja și el la o vârstă, însă fiind profund preocupat să-și mențină sănătatea și activitatea la cote maxime, propune întrebări precum: Cum putem să ne menținem sănătoși și activi până la vârste cât mai înaintate? Cum putem încetini procesul de degradare care intervine o dată cu îmbătrânirea? Cum putem preveni principalele boli cronice? Care sunt investigațiile cele mai utile pentru a ști din timp că ceva nu e în regulă? Care sunt cele mai inovatoare tratamente disponibile sau în curs de cercetare pentru principalii ucigași: cancer, boli de inimă, diabet și obezitate, Alzheimer și accident vascular?

Pentru a răspunde la ele, a început să se uite la domeniile vitale pe care ar trebui să ne focusăm, pe care ar trebui să le urmărim și în care ar trebui să facem schimbări astfel încât să ne păstrăm „forța vitală” și a identificat câteva: prevenție, screening și diagnosticare precoce, stilul de viață și alimentația, importanța somnului, activitatea fizică și mobilitatea, terapii pentru prevenție și tratament al principalelor boli cronice (enumerate mai sus). A căutat apoi principalii contributori în domeniile respective și a compilat informațiile de ultimă oră pe care aceștia le pun la dispoziție. 

Cartea e foarte stufoasă, însă e genul de carte la care te întorci mai târziu, dacă ai nevoie. Principiul e acela că există câteva pericole care ne pasc pe toți o dată cu înaintarea în vârstă. Iar incidența bolilor cronice mai sus amintite este atât de mare, încât este rezonabil să le considerăm factor de risc pentru fiecare dintre noi. Prin urmare e bine să știm care sunt ariile unde trebuie să prevenim și cum să facem asta. Iar dacă se întâmplă să ne îmbolnăvim, să avem un fir de unde să plecăm în căutarea unor tratamente inovative.

Cartea e un mix foarte interesant de informații, având câte ceva pentru fiecare. 

Pentru cei pasionați de medicină și cercetare în domeniu, Tony Robbins și invitații ne ajută să înțelegem câteva din principalele tehnologii medicale, unele deja puse în practică: terapia genică și CRISPR, terapia cu celul stem, terapia cu celule CAR-T, calea WNT. Credeți-mă, chiar se intră în detalii și merită să faceți efortul să le parcurgeți chiar dacă nu puteți reține toate informațiile. Multe din tratamentele viitorului vor fi bazate pe terapiile acestea sau similare cu acestea și e bine să aveți un punct de pornire în căutarea mai multor informații la nevoie.

Pentru cei pasionați de tehnologie, dezvoltă destul de mult subiectul legat de AI și implicațiile sale în medicină. În privința screeningului și depistării precoce, eu am reținut câteva idei interesante despre importața AI (inteligenței artificiale) în imagistica medicală și am înțeles de ce acesta este unul dintre domeniile în care vom vedea printre cele mai mari progrese și beneficii datorate AI. Am fost curioasă să aprofundez subiectul referitor la piața din România și voi reveni cu câteva materiale pe această temă. 

Antreprenorul tech Peter Diamandis are și el un capitol în care vorbește despre importanța tehnologiilor exponențiale în medicină. 

Pentru cei pasionați de nutriție, mișcare și stil de viață, vor fi interesante capitolul lui Matthew Walker despre importanța somnului, capitolul Dr. Carolyn deLucia despre sănătatea femeilor (și vei înțelege și de ce cercetarea are încă mari lipsuri în acest domeniu), capitolul despre cum să îți menții forma fizică și performanța și capitolul Dr. Dean Ornish despre stilul de viață și alimentația pentru longevitate.

Dacă te-ai mai întâlnit cu cărțile unora din acești autori, sau chiar cu podcasturile lor, probabil că unele informații ți se vor părea redundante. Dar cu siguranță sunt multe multe cercetări, tehnologii, aplicații, de care încă nu ai auzit. 

Pentru cei orientați spre aspectele psihologice sau emoționale ale bolilor, există câteva capitole interesante despre cum să îți ajuți mintea să-ți sprijine biochimia și să te ducă spre vindecare, vitalitate și longevitate.

Desigur, totul e împachetat în stilul inconfundabil al lui Tony, deci primim și un boost de motivație, energie și pozitivitate împreună cu tehnici de a ne schimba obiceiurile inspirate din experiența lui cu rădăcini in NLP. 

Dincolo de informațiile interesante în teorie sau aplicabile în practică, am și o rezervă. Tony face foarte multe referințe la companii în care a investit sau pe care le conduce, el sau alți co-autori (și menționează acest lucru). Prețul acțiunilor uneia dintre companiile menționate și în care Tony recunoaște că a investit, Celularity, a explodat în primăvara lui 2022, după apariția cărții. Un bestseller este un instrument puternic de marketing. 

Asta nu anulează valoarea cercetărilor întreprinse de companii. Mi se pare foarte util să știm direcția în care merg aceste cercetări, mai ales că cele mai multe sunt în curs de aprobare la FDA (Food And Drug Administration – agenția federală care aprobă medicamentele în SUA) și probabil unele urmează să fie disponibile pentru public în viitor. Altele sunt disponibile chiar acum, poate nu neapărat în România, însă tot e bine să știi de ele. 

Este clar genul de carte la care să te întorci să cauți informații specifice la nevoie. Și e și o carte din care să-ți iei referințe pentru lista de lectură. Cum ziceam la început, mulți dintre contributori sunt ei înșiși autori ai unor cărți care au transformat modul în care privim sănătatea. 

Este o carte de avut în bibliotecă, pe care o recomand. Mi-a dat o altă perspectivă privind cercetarea medicală, prioritățile din prezent și la ce ne putem aștepta în viitor.

Cartea a apărut în română la Editura Act și Politon, în 2023, în traducerea Danei Dobre. 

Spor la citit! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*