Centrele medicale de permanență

Centru de permanenta

Actualizat la 17 martie 2025

Cei mai mulți dintre noi se adresează pentru urgențele medicale secțiilor de primiri urgențe ale spitalelor, însă puțini știu că în România avem peste 300 de centre medicale locale, ambulatorii, unde putem să ne adresăm pentru urgențe minore sau dacă nu avem niciun spital în apropiere. Acestea sunt centrele medicale de permanență

În episodul 8 al podcastului am vorbit despre centrele medicale de permanență, un concept foarte puțin cunoscut și promovat de administrația locală, însă pentru care avem legislație și ar trebui să avem și interes. 

Astfel, în 2023 am realizat prima Hartă a centrelor medicale de permanență, devenind curând una din cele mai vizitate pagini de pe site. Harta este actualizată pentru 2025 și include la data actualizării 375 de centre. Vă invit să verificați și voi existența centrelor de permanență la voi în județ. S-ar putea să vă fie de mare folos, vouă sau cuiva apropiat.

Dar să vedem și de ce sunt importante aceste centre și cum ne pot ajuta.

 

Ce sunt și cu ce ne ajută centrele medicale de permanență

Centrele de permanență sunt echivalentul unui centru primiri urgență local, dar la scară mai mică. Conform legii, ele se înființează în cadrul unui cabinet de medicină de familie astfel încât serviciile medicale să fie asigurate și înafara programului de lucru normal de la cabinet, noaptea, în weekend și în zilele de sărbători legale.

Mai exact, centrele medicale de permanență trebuie să asigure un program de gardă permanent în zilele lucrătoare între orele 15,00 – 8,00 (adică și noaptea) și în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, precum și în zilele declarate libere de către Guvernul României

Un lucru foarte important de menționat: de aceste servicii poate beneficia absolut oricine are o urgență medicală, indiferent dacă este asigurat în sistemul public sau nu și indiferent dacă aparține de respectivul medic de familie sau nu. 

În cadrul centrelor medicale de permanență, asistența medicală este asigurată de medici de familie și asistenți medicali și poate consta în următoarele servicii:

  • asistență medicală în afecțiunile acute, subacute, acutizări ale unor boli cronice și în urgențele medico-chirurgicale, în limitele competenței medicului de familie/medicului de medicină generală, conform pregătirii curiculare și a atestatelor obținute în baza programelor de studii complementare;
  • administrarea de către asistentul medical a medicației injectabile/perfuzabile necesare tratamentului recomandat de medicul de familie/medicul specialist, după caz, precum și administrarea medicației necesare tratamentului de urgență, conform indicației medicului din cadrul centrului de permanență;
  • eliberarea unei scrisori medicale, conform normelor de aplicare a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pe care pacientul o va prezenta în zilele următoare medicului său de familie pentru informare asupra diagnosticului și tratamentului administrat în centrul de permanență;
  • prescripție medicală;
  • îngrijiri post intervenții chirurgicale de tipul suprimării firelor de sutură conform recomandărilor medicului specialist, efectuarea de pansamente și schimbarea pansamentelor chirurgicale;
  • consultații la distanță, prin servicii de telemedicină incluse în competențele medicului de familie;
  • activități de testare și vaccinare împotriva COVID-19.

 

Unde se înființează un centru medical de permanență

Ei bine, există câteva criterii pentru înființarea unui centru medical de permanență. Iată în ce situații ar trebui să existe un astfel de centru și la voi în comunitate:

  • În mediul rural, în situația în care în zonă nu există alte unități de asistență medicală/de primire a urgențelor medicale, se înființează câte un centru de permanență la o populație de minimum 5000 locuitori. 
  • Chiar și dacă sunt mai puțin de 5000 de locuitori, se poate înființa un centru medical de permanență în localitățile rurale izolate, greu accesibile, în care nu există acces la servicii de asistență medicală pentru populația din zonă.
  • În mediul urban se poate înființa un centru de permanență în localitățile cu mai puțin de 25.000 de locuitori. În localitățile mai mari se înființează câte un centru la fiecare 25.000 de locuitori (Deci o localitate de 50.000 de locuitori ar trebui să aibă două centre).
  • Numărul populației este compus din numărul locuitorilor din localitatea în care se înființează centrul de permanență și numărul locuitorilor din localitățile arondate centrului de permanență.
Prin urmare, mai multe localități pot fi arondate unui singur centru medical de permanență, astfel încât și localitățile mai mici, cu mai puțini locuitori să poată beneficia de acest serviciu. Această arondare se face de către DSP.
În plus, dacă un centru deservește cel puțin 10 localități, legea prevede și înființarea unei substații de ambulanță sau SMURD
 

Echipa medicală arondată cabinetului care asigură aceste servicii (prin rotație) trebuie să fie formată din minim 7 medici și minim 5 asistenți medicali. În zonele extrem de izolate se poate iniția un centru de permanență și cu numai 5 medici. Gărzile trebuie asigurate în mod obligatoriu de o echipă medicală formată din minim un medic de familie sau medic de medicină generală și un asistent medical.

Mai mult, serviciile medicale de urgență pot fi asigurate nu numai la sediul fix, ci și la domiciliul pacientului, în zonele arondate centrului, în cazul în care centrul dispune de autospeciale sau în caz de urgențe majore.

Centrele medicale de permanență funcționează de obicei în cabinetul unuia dintre medicii de familie asociați în cadrul centrului. Însă ele pot funcționa și într-un spațiu pus la dispoziție de consiliul local. 

Cum anume se înființează un centru medical de permanență. Ce ar trebui să știm noi ca pacienți despre această procedură? 

Nu am găsit în lege nicio prevedere care să oblige vreo autoritate administrativă sau medicală să înființeze un centru medical de permanență. Totul e cu titlu de „posibilitate”. Se poate înființa un centru în anumite condiții. Dacă se dorește și dacă cineva înțelege necesitatea. 

O mare provocare în înființarea acestor centre medicale este numărul minim de medici necesar. Întâi, este nevoie de 2 medici de familie care să se asocieze formal printr-o convenție pentru înființarea unui centru. Ei vor fi medicii titulari. 

Apoi, pentru obținerea aprobărilor și funcționare, legea prevede că trebuie să se formeze o echipă de minim 7 medici de familie, inclusiv cei titulari, și 5 asistenți medicali care să asigure continuitatea asistenței medicale pe perioada gărzilor, prin rotație. Din cauza lipsei de medici, recent s-a modificat legislația astfel încât acum, în zonele urbane cu o populație de sub 25.000 de locuitori și în zonele rurale se acceptă și o echipă formată din numai 5 medici. 

Cabinetele medicale de medicină de familie pot angaja alți medici de familie și asistenți medicali sau pot încheia cu aceștia contracte de prestări servicii, astfel încât să întrunească condițiile de a forma o echipă medicală. 

E important de știut că nu e obligatoriu ca medicii să aparțină de localitățile arondate, ei pot proveni din orice localitate. Acest fapt ajută mult în contextul actual în care avem o repartizare foarte deficitară a medicilor în teritoriu, iar medicii de familie sunt din ce în ce mai puțini. 

Înființarea și desființarea centrelor de permanență se realizează cu aprobarea prealabilă a Ministerului Sănătății, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București și cu acordul prealabil al casei de asigurări de sănătate teritoriale.

Pentru înființarea centrelor de permanență este necesar și acordul administrației publice locale/Consiliului Local, cu excepția situației în care spațiul este asigurat de echipa medicală, și nu de primărie. 

DSP este responsabilă pentru verificarea funcționării în bune condiții a centrului și pentru identificarea situațiilor în care condițiile nu mai sunt întrunite și centrul ar trebui să se desființeze.

Modificările legislative din ultimul an sunt importante, pentru că ele definesc mai bine rolul consiliilor locale în asigurarea spațiilor și finanțarea centrelor medicale de permanență, conferindu-le mai multă responsabilitate și atribuții în acest sens. 

Desigur că și finanțarea activității unui centru medical este un punct important. Deci cine ar trebui să finanțeze acest efort? 

 

Consiliile locale au un rol important în susținerea activității centrelor medicale de permanență

În mod normal, activitatea desfășurată în centrele de permanență se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății iar plata medicilor care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de permanență se face în baza unui contract distinct încheiat între medic și Casa de Asigurări de Sănătate prin care se decontează către cabinet serviciile efectuate. Deci din bugetul de stat alocat sănătății. 

Totuși, cele mai recente modificări legislative au pus accentul pe rolul administrației locale în asigurarea condițiilor și finanțare. De exemplu, asigurarea spațiului pentru cabinet de către medici este văzută mai nou ca o excepție, nu ca regulă, cum era până acum.

Astfel, consiliile locale au în atribuții asigurarea spațiul necesar desfășurării activității centrelor de permanență, cu excepția situației în care spațiul este asigurat de către echipa medicală (în cadrul cabinetului de medicină de familie al unuia din medicii din echipă).

Astfel, în atribuțiile consiliilor locale privind funcționarea centrelor de permanență ale căror spații le asigură mai intră: 

  • Dotarea minimă necesară funcționării
  • Asigurarea utilităților necesare
  • Plata personalului medical care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de permanență și dotarea trusei de urgență
  • Asigurarea pazei și personalului auxiliar.

Aceste atribuții sunt noi și sunt foarte importante, deoarece până acum existau mari limitări în ce privește finanțarea provenită de la bugetul local. Consiliile locale nu putea contribui la retribuția medicilor, de exemplu, însă acum acest lucru este posibil. 

 

Cum ar trebui să aflăm noi, pacienții, despre existența acestor centre? 

Ei bine, probabil că în localitățile mai mici, cu câteva sute de locuitori, se cam știe pe unde e dispensarul. Totuși, unele centre medicale deservesc mai multe comune/orașe și este posibil ca oamenii să nu știe care este centrul de care aparțin. Situația devine și mai complicată în zonele urbane.

Conform ultimelor actualizări ale legislației, din 2024, Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București au obligația să informeze publicul prin intermediul site-ului propriu și al mass-media asupra existenței și activității centrelor de permanență din județ, respectiv din municipiul București, precum și să publice pe site lista actualizată permanent (cu fiecare modificare) și datele de contact ale centrelor medicale de permanență. 

Pe lângă site-urile Direcțiilor de Sănătate Publică, și Casele Județene de Sănătate pot să afișeze aceste informații. Mai mult, ele trebuie să publice listele cu furnizorii medicali aflați în contract cu Casa. 

Iată unde puteți găsi și voi lista medicilor de familie și a celor care au centre medicale de permanență la voi în județ: 

Intrați pe site-ul CAS din județul care vă interesează > Informații furnizori > Furnizori de servicii medicale > Centre de permanență

Găsiți în pe pagina cu Harta centrelor medicale de permanență și lista completă cu site-urile DSP și CAS județene.

 

Centrele medicale de permanență se pot și desființa

În ultimul an s-au desființat mai multe centre medicale de permanență. Acest lucru se întâmplă recurent din mai multe cauze. 

Cea mai frecventă cauză a desființării pe care am întâlnit-o eu în cercetare are legătură cu lipsa medicilor. Dacă echipa medicală nu mai dispune de cei minim cinci medici sau asistenți cât prevede legea, centrul nu mai poate funcționa. Atunci când un medic se pensionează sau pleacă, asta poate însemna sfârșitul unui centru medical.

O altă situație este cea în care centrul nu mai are adresabilitate, adică nu are suficienți pacienți care i se adresează. Conform legii, un centru este desființat de DSP dacă, în ultimul an, numărul mediu de persoane care au apelat la el pentru consultație este mai mic de 150 de persoane/lună în mediul rural și mai mic de 300 de persoane/lună în mediul urban (cu excepția localităților din Munții Apuseni și din Rezervația Biosferei Delta Dunării). 

 

De ce sunt necesare aceste centre?

Centrele medicale de permanență preiau din cazurile care necesită intervenție imediată, dar pentru care fie nu se justifică deplasarea la un spital (incidente minore care pot fi tratate de un medic generalist), fie este nevoie de intervenție de urgență până la sosirea ambulanței în cazul localităților aflate la distanțe mari de spitale. 

În plus, ele oferă servicii medicale noaptea, în weekend și în timpul sărbătorilor legale când majoritatea clinicilor sunt închise. 

Profilul de țară în ce privește sănătatea (2021) arată că pacienții se bazează adesea pe serviciile de urgență din spitale dacă au nevoie de asistență medicală – inclusiv de îngrijire care nu este urgentă, și aleg să evite complet asistența medicală primară, suprasolicitând sistemul UPU.  Asistența medicală primară continuă să fie utilizată insuficient, în timp ce serviciile spitalicești sunt utilizate în mod excesiv. 

În plus, în cazul zonelor rurale, oamenii ajung mult prea târziu sau nu mai ajung deloc la un medic din cauza distanțelor mari și a lipsei accesului la servicii medicale.

 

Cum stăm cu centrele de permanență în județele din România

În februarie 2025, în România funcționau 375 de centre medicale de permanență, cu 12 mai mult decât în octombrie 2023.

Majoritatea județelor au cel puțin un centru. Există un singur județ unde nu există niciunul, Prahova. Asta în condițiile în care Prahova este al treilea cel mai populat județ al țării (după Iași și București). Conform ultimului recensământ, peste 695.000 de oameni trăiesc aici. 

Nici Ilfovul nu stă prea bine. Aici există un singur centru medical de permanență, a cărui activitate este în prezent incertă. Populația Ilfovului crește constant și a ajuns la peste 542.000 de locuitori. Spitalele din București preiau probabil majoritatea cazurilor, însă viața tuturor ar fi mult mai ușoară dacă oamenii ar putea să se adreseze unor medici mai aproape de casă. 

Alte două județe cu câte un singur centru sunt Brăila și Ialomița. 

La celălalt pol, având cele mai multe centre, stau Bihor (32), Timiș (32) și Iași (24).

Merită amintit și județul Bacău. Aici s-au înființat un număr record de centre medicale în ultimul an, 16, județul crescând de la numai 6 centre în octombrie 2023 la 22 în februarie 2025. 

Per total, deși în perioada pe care am analizat-o (octombrie 2023 – februarie 2025) s-au desființat centre medicale de permanență (17), s-au și înființat noi unități medicale (29), astfel încât trendul a fost mai degrabă pozitiv. 

Judeţ20252024Diferență
Bihor32320
Timiş32275
Iaşi24231
Dolj23212
Neamţ2324-1
Bacău22616
Gorj21210
Arad20191
Satu Mare1316-3
Galaţi12111
Arges11101
Olt11101
Braşov10100
Caraş-Severin10100
Giurgiu1011-1
Teleorman10100
Vaslui990
Botoşani89-1
Maramureş810-2
Alba550
Bistriţa-Năsăud550
Harghita57-2
Cluj440
Constanţa440
Hunedoara45-1
Mehedinţi440
Sălaj45-1
Bucureşti321
Buzău330
Călăraşi34-1
Suceava35-2
Tulcea330
Vâlcea34-1
Covasna220
Dâmboviţa220
Mureş220
Sibiu23-1
Vrancea220
Brăila110
Ialomiţa110
Ilfov110
Prahova000
Total37536312

Locuiesc în Ilfov și totul a început când am căutat informații despre centrele medicale de permanență din județ pe site-ul DSP Ilfov, acolo unde ar trebui să se regăsească această conform legii. Am căutat și pe site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Ilfov și nu am găsit nimic. 

Din păcate, la nivel național, nu toate site-urile DSP și CAS au aceste informații afișate. Mai mult, pur și simplu nu există un site sau document oficial unde să fie centralizate aceste date și unde pacienții să găsească rapid adresa unui centru. Așa că am decis să verific toate sursele de pe site-urile DSP și CAS.

Site-urile DSP nu au informațiile afișate vizibil sau nu le au deloc. Atunci când sunt de găsit, de multe ori sunt doar niște foi scanate, imposibil de căutat pe o hartă. Lipsesc date de contact astfel încât nu știi cum anume ar trebui să găsești centrul medical respectiv. 

Lucrez în digital și vă spun că experiența de a naviga pe multe din aceste site-uri este destul de neplăcută. Nu sunt deloc create din perspectiva cuiva care respectă cetățeanul și dreptul său la informare. Vedeți linkul la site-ul DSP Dolj ca să vă faceți o idee. 

Totuși, vă încurajez să le folosiți ca surse de informare și, dacă ele lasă de dorit, să cereți autorităților să le îmbunătățească. Dacă nu există interes din partea oamenilor, probabil că nici autoritățile nu vor înțelege de ce ar trebui să iasă din starea de inerției. 

Vă încurajez să căutați și voi aceste liste cu centre medicale de permanență pentru localitatea/județul vostru, și dacă aceste informații nu sunt publicate sau dacă nu există niciun centru în apropiere, să solicitați autorităților mai multe informații sau chiar înființarea unui centru medical. Avem acest drept. 

 

Harta centrelor medicale de permanență

Pentru că mi se pare o informație esențială, dar mult prea puțin cunoscută și pentru că nu am găsit o hartă sau o listă centralizată cu date de contact pe niciun site oficial (ci doar informații disparate), am deci să creez prima bază de date și prima hartă interactivă cu centrele medicale de permanență din România. 

Accesați harta pentru a afla mai multe despre centrele medicale de permanență din zona voastră și care sunt site-urile oficiale unde puteți cere detalii. 

Sper că aceste informații v-au fost utile și v-au determinat să căutați care este cel mai apropiat centru medical de permanență din zona în care locuiți.


 

Referințe legale:

Legea 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale prin centrele de permanență

NORME METODOLOGICE din 17 martie 2023 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, forma consolidată 29.10.2024


Sursa imaginii de referință: Realitatea de Valcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*