Harta centrelor medicale de permanență

Harta centre medicale de permanență

Despre ce e vorba

Centrele medicale de permanență au un program de gardă permanent în zilele lucrătoare între orele 15,00 – 8,00 (inclusiv noaptea) și în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, precum și în zilele declarate libere de către Guvernul României.

Se poate adresa centrului pentru urgențe medicale orice persoană, indiferent dacă este asigurată sau nu în sistemul public și indiferent de localitatea de rezidență. (Legea 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale prin centrele de permanență).

Am scris mai multe despre acestea și aici.

Conform legii, Direcțiile de Sănătate Publică Județene au obligația să publice pe site-urile lor listele cu centrele medicale de permanență. Site-urile Caselor de Asigurări de Sănătate pot și ele să publice aceste liste. Prin urmare, ar trebui să puteți verifica actualizările privind centrele medicale de permanență din zona voastră pe site-urile acestor instituții. Vă las mai jos lista lor completă.

 


 

Harta interactivă a centrelor medicale de permanență din România

Apăsați pe chenarul stânga sus pentru lista cu județe/localități.

Apăsați chenarul din dreapta sus pentru a mări și pentru a accesa lista cu localități în Google Maps. 

Apăsați pe locație pentru a afla detalii de contact.

Conform datelor existente la 18.11.2023.

Sursa datelor: DSP, CASJ, Ministerul Sănătății din România.


 

De ce această inițiativă

Am aflat de centrele medicale de permanență în documentarea pentru episodul 8 al podcastului, în care am vorbit cu Dr. Ana-Maria Zlăvog despre medicina de familie în mediul rural. Am aflat astfel că ele pot acoperi cu succes urgențele medicale minore (sau chiar majore, până la venirea ambulanței), funcționând în regim non-stop și degrevând astfel unitățile de primiri urgențe ale spitalelor. Ele sunt deosebit de folositoare în zonele rurale sau orașele mici, aflate la mare distanță de spitale.

Totuși, atunci când am vrut să aflu câte centre de acest fel avem și unde sunt localizate, am constatat că nu există o listă sau o hartă unde să poți găsi cu ușurință cel mai apropiat centru medical în caz de nevoie. Am decis astfel să creez o bază de date cu toate centrele și o hartă interactivă.

 

Sursa datelor

Există trei surse oficiale pe care le-am coroborat pentru baza de date:
 
1. Anexa Nr. 1 la Normele metodologice ale legii 263/2004. 
Această Anexă se actualizează de fiecare dată când se adaugă sau desființează un centru medical de permanență și ar trebui să fie sursa primară a informațiilor. Ultima variantă consultată la data actualizării acestei hărți este din data de 22 mai 2023.
 
Puteți consulta documentul aici:

ANEXĂ din 22 mai 2023 privind modificarea Normelor metodologice privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 774/2023

2. Site-urile Direcțiilor Județene de Sănătate Publică

Au obligația legală să publice pe site-urile proprii lista cu centrele de permanență din fiecare județ. Mai jos găsiți Lista site-urilor DSP pentru fiecare jude, vă încurajez să căutați informații actualizate pentru județul vostru și, dacă nu le găsiți, să sesizați instituția.

3. Site-urile Caselor de Asigurări de Sănătate Județene (CASJ)

CAS-urile au și ele obligații ce țin de informare, deși nu în mod specific legate de centrele de permanență. Unele dintre ele au publicat totuși aceste liste. Obligația pe care o au însă CAS-urile este de a deconta lunar cheltuielile centrelor medicale și de a transparentiza aceste informații. Prin urmare majoritatea site-urilor lor au liste cu deconturi din care pot reieși cabinetele care asigură permanența.

 

Cum am lucrat

Inițial am crezut că e simplu, practic uploadul listei de la minister, cu localități și adrese. Aveam nevoie de lista cu localități, adrese ale centrelor și date de contact – practic ce ar trebui să știe un cetățean dacă vrea să se adreseze unui medic.

Dar nu e chiar așa. Niciuna din cele trei surse de date nu are informații complete. Anexa 1 de la minister n-a fost actualizată pe parcursul anului și are centre lipsă, plus că nu conține adrese sau date de contact. Pe site-urile DSP de multe ori găsești doar foi scanate, imposibil de folosit. Iar site-urile CAS nu prea publică aceste date, sau nu adresele. 

Prin urmare am luat județ cu județ, localitate cu localitate și centru cu centru, am comparat toate cele trei surse pentru a mă asigura că adaug doar centrele existente și nu și pe cele desființate și am adăugat adresele și datele de contact de la sursa care părea să aibă cele mai actualizate informații. Ocazional, a fost nevoie să verific în presă situația actuală a anumitor centre. 

A reieșit o listă completă cu 360 de centre medicale de permanență, organizate pe județe și localități. Din păcate nu am găsit date de contact pentru toate (nu din surse oficiale),  iar în aceste cazuri am lăsat doar localitatea. 

Sper să vă fie de folos și să dați mai departe și altora care ar avea nevoie de aceste informații. 

 


 

Instituții cu rol de informare publică

Instituțiile cu rolul de a publica datele de contact ale centrelor medicale de permanență, dar și alte informații de interes public la nivel local, sunt Direcțiile de Sănătate Publică Județene și Casele de Asigurări Sociale Județene. Mai jos am pus lista cu site-urile acestor instituții. Unele lasă de dorit în privința design-ului și chiar au multe informații lipsă. Dar, cu atât mai mult, vă încurajez să le folosiți și să solicitați autorităților să le actualizeze acolo unde e cazul. 
  • Site-uri DSP Județene
  • Site-uri CAS Județene

 

Disclaimer

1.Toate datele care au stat la baza hărții provin din surse publice, ale instituțiilor statului român, menționate pe această pagină. Corectitudinea acestor date este responsabilitatea instituțiilor care le-au emis. 

2. Este posibil ca unele date să fie actualizate la momentul la care utilizatorii vizitează acest site și să difere de baza de date inițială. Încurajez vizitatorii să caute cele mai recente adrese ale centrelor medicale pe site-urile oficiale menționate și, de asemenea, să-mi lase un mesaj dacă observă inadvertențe. 

 

Lasă un răspuns