[Podcast] Ana-Maria Zlăvog despre: Medicina de familie în mediul rural (Ep. 8)

În acest episod am stat de vorbă cu Dna Dr. Ana-Maria Zlăvog despre medicina de familie: care sunt provocările și satisfacțiile acestei specialități medicale, dar mai ales ce ar trebui să știe pacienții despre relația lor cu medicul de familie. Când ar trebui să ne prezentăm la medicul de familie și cum ne poate ajuta acesta? Care sunt drepturile noastre dar și care ne sunt responsabilitățile?

Astăzi vom cunoaște împreună o persoană mai mult decât remarcabilă, o adevărată dovadă a zicalei că omul sfințește locul. Vom asculta o poveste despre bunătate, motivație, reziliență și despre cum să fii o inspirație pentru cei din jur. Vom învăța și despre importanța relației cu medicul de familie, din perspectiva noastră, a pacienților.  Dacă ești tânăr la început de drum, vei afla ce satisfacții îți poate aduce o specializare în medicina de familie și de ce ar trebui să consideri să o iei pe acest drum. 

Dr. Ana-Maria Zlăvog, invitata de astăzi este medic de familie și medic specialist neurolog în județul Iași, având o poveste mai mult decât inspirațională.   În urmă cu unsprezece ani, după terminarea rezidențiatului, a ajuns în comunitatea din comuna Țibana, județul Iași, ca medic de familie și a fost impresionată de problemele medicale dar mai ales sociale pe care le-a găsit aici. În 2021, prin eforturi personale și ale familiei, fără niciun ajutor din partea statului a pus bazele unui centru medical în mediul rural, ce deservește azi o comunitate de 20.000 de locuitori și acoperă 12 specialități medicale, asigurând inclusiv servicii de urgență în regim de permanență.

Pe lângă programul la cabinet, Dna Dr. Zlăvog și echipa sa se implică în numeroase proiecte educative și sociale, devenind un adevărat sprijin pentru comunitate, pentru copiii, mamele și bătrânii din această comună. Povestea sa este o adevărată dovadă a zicalei că omul sfințește locul.


Sumar episod:

(03:12) Introducere: cabinet de medicină de familie în mediul rural.

(06:40) Provocările unui medic din mediul rural.

(09:20) Ce înseamnă un centru medical de permanență, cum poate fi înființat, care sunt beneficiile lui mai ales în mediul rural și ce urgențe pot fi tratate acolo.

(21:13) Provocările medicale și sociale în comunitățile defavorizate.

(25:37) Importanța medicinei de familie.

(34:52) Medicina în mediul rural versus mediul urban.

(37:18) Programul „Totul pentru Inima ta” de prevenție a bolilor cardio-vasculare.

(39:55) Screeningul și depistarea precoce. Importanța prevenției pentru menținerea sănătății.

(48:02) Importanța stilului de viață în prevenirea accidentului vascular cerebral.

(49:41) Noul contract cadru și prevederile de care pacienții ar trebui să știe.

(54:51) Dosarul electronic de sănătate: mărturia unui medic de familie în utilizarea lui.

(57:08) Planuri de viitor.

(58:16) Alte proiecte sociale desfășurate în comunitate.


Resurse menționate:

Lasă un răspuns