Această carte densă în conținut ce sintetizează în doar 206 pagini cele mai importante concluzii ale experienței de peste 50 de ani în gastroenterologie ale dr. Hiromi Shinya.
Dr. Shinya a fost un gastroenterolog de renume mondial și pionierul chirurgiei colonoscopice. Este primul medic care s-a gândit să folosească un endoscop pentru a realiza colonoscopii minim invazive, iar mai apoi primul medic care s-a gândit că poate folosi aceeași tehnică pentru a efectua operații pe colon. Așa că a lucrat cu o echipă de ingineri de la compania Olympus pentru a produce primul instrument de realizare a polipectomiilor pe cale colonoscopică, fără operație. Astăzi acest instrument îi poartă numele.
Mai mult, în ce-i privește pe pacienții săi bolnavi de cancer, a înregistrat o rată de recurență de 0%. Niciunul din pacienții care au pus în aplicare tratamentul său bazat pe factorul enzimatic nu a mai făcut cancer.
După ce a analizat intestinele a peste 300 000 de pacienți, a constatat că bolile gastrointestinale au nevoie de o abordare holistică. A început să facă legături între stilul de viață și alimentația, comorbiditățile și bolile gastrointestinale ale pacienților săi și a constatat că ele sunt interdependente. Practic, starea de sănătate a întregului organism este reflectată de caracteristicile gastrointestinale.
Mai mult, a constatat că există un element care leagă toate acestea și anume factorul enzimatic. Enzimele sunt proteine produse în interiorul tuturor celulelor vii. În fiecare celulă, sute de enzime înalt specializate îndeplinesc sarcini extrem de specifice de care celula are nevoie pentru a-și trăi viața. Enzimele sunt practic catalizatorul vieții, absolut toate procesele chimice din organism au nevoie de enzime.
În celulele noastre sunt produse peste 5000 de enzime. Producem enzime și folosind enzimele provenite din alimentele pe care le consumăm zilnic. Cum anume? Bacteriile intestinale, așa-zisele „bacterii bune” produc 3000 de enzime. Aceasta este cea mai importantă funcție a lor. Și avem 1000 de trilioane de bacterii în intestine. Prin urmare noi, bacteriile noastre și enzimele trăim într-o simbioză fără de care viața ar fi imposibilă.
Teoria general acceptată spune că organismul produce un tip sau altul de enzimă în funcție de necesități. De ex. când consumi alcool, se secretă enzima specifică pentru metabolizarea alcoolului. Totuși, Dr. Shinya a observat că atunci când se întâmplă acest lucru, numărul de enzime disponibile pentru alte procese din organism scade.
Astfel, teoria dr. Shinya spune că nu există o cantitate dată din fiecare tip de enzimă, ci mai degrabă, propune ideea existenței unei enzime-sursă, nespecializată, ce are capacitatea de a se transforma în funcție de necesități. Totuși, susține el, numărul de enzime-sursă pe care îl poate produce un om s-ar putea să fie predeterminat.
Dacă obiceiurile noastre de viață vor distruge un număr mare de enzime, fără a aduce altele în loc, organismul nostru va îmbătrâni prematur, ne vom îmbolnăvi și vom muri.
Care sunt aceste obiceiuri? Fumatul, alcoolul, alimentația defectuoasă, medicamentele, stres-ul, lipsa odihnei.
Totul se perfecționează dacă exersezi. Dacă exersezi zi de zi, an de an obiceiuri proaste, e foarte probabil să de vii perfect bolnav.
-DR. HIROMI SHINYA
În aceste situații, dacă numărul de enzime din organism este deja predeterminat, trebuie să apelăm la bacteriile intestinale să producă altele, prin consumul de alimente bogate în enzime.
Pornind de la aceste idei de bază, dr. Shinya introduce un Program de alimentație și stil de viață bazat pe factorul enzimatic astfel încât să sporim capacitatea de vindecare și regenerare a organismului.
Ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte este că explicațiile și recomandările sunt expuse într-un mod foarte prietenos și motivațional. Ca să urmezi un sfat este nevoie să ai încredere în cel care îl oferă. Iar dr. Shinya s-a dovedit a fi un geniu medical care poate vedea și înțelege dincolo de limitele restrânse ale propriei specializări, din dorința sinceră de a-i ajuta cu adevărat pe oameni.
Nu cred că este cineva care să citească această carte și să nu facă măcar una dintre schimbările recomandate. Cine nu și-ar dori să se simtă mai plin de vitalitate sau să evite să se îmbolnăvească?
Nu este nevoie să te îmbolnăvești și să suferi, pentru că deja ne-a fost scrisă o cale de a trăi în sănătate.
-DR. HIROMI SHINYA
La modul cel mai practic, citind această carte veți învăța:
- Care sunt alimentele/medicamentele extrem de nocive pentru sistemul digestiv și pentru organism în general și de ce
- De ce ne putem îmbolnăvi de boli digestive, inclusiv cancer
- Care este legătura între digestie și alte boli precum apneea în somn și cancerul mamar
- De ce nu e bine să iei medicamente împotriva acidității la stomac și alte sfaturi despre cum să ai o digestie ușoară
- Care sunt obiceiurile de viață nocive și cum influențează ele procesele metabolice
- Cum să alegem și să combinăm corect alimentele în funcție de micro și macronutrienți
- De ce e important să bem apă și cum să alegem „apa bună”
- Cum să alegi și să prepari alimentele bogate în enzime
- Din ce trebuie să fie alcătuită „Masa ideală”
- Cum să te bucuri mai mult de ce mănânci, mâncând sănătos
- Cum să ai o viață sexuală mai sănătoasă cu ajutorul alimentației și a stilului de viață
- De ce oamenii de succes au grijă de sănătatea lor și cum poți fi și tu un om de succes
- Cum afectează agricultura industrială calitatea alimentelor.
Rezumând toate punctele de mai sus, practic această carte este un ghid despre cum să ai o viață mai fericită pe toate planurile, sau măcar cum să începi să lucrezi conștient la asta.
Cred că aceasta este una din acele cărți care pot schimba vieți, și de aceea v-o recomand din inimă. Lectură plăcută!
Enzima miracol (Eng. The Enzyme factor) – Dr. Hiromi Shinya, a apărut la Editura Trei (Lifestyle Publishing).