Alcoolul I – Ce nu știai despre alcool și ar fi bine să afli chiar acum

Am așteptat destul de mult până să public acest articol, pentru că este un subiect destul de sensibil în societatea noastră care trebuie abordat cu responsabilitate dar și cu empatie și delicatețe. În plus, am vrut să mă informez temeinic asupra subiectului, și este într-adevăr un subiect mai vast ca altele. 

Cred că putem considera consumul de alcool drept elefantul din cameră, cel puțin în materie de nutriție și stil de viață. Cu toții știm cât de nociv este pentru sănătate și totuși ne prefacem că nu vedem, este încurajat și acceptat în societate din cauza rolului psihologic și cultural important pe care îl are. Într-un fel putem spune că avem o cultură „îmbibată” în alcool.

Eu nu spun că nu trebuie să bem niciodată. Spun că trebuie să ne aplecăm cu mai mare atenție asupra acestui obicei, să dăm la o parte vălul social/psihologic care ne împiedică să fim obiectivi și să ne uităm în spatele cortinei. Poate că este acolo ceva ce putem descoperi despre noi înșine ce poate fi schimbat. Poate că este ceva acolo care nu ne servește prea bine.    

Și da, îmi dau seama ce spun și cred că majoritatea dintre noi subestimăm cantitatea de alcool pe care o bem: când a fost ultima lună în care nu ai băut nimic? Dar ultima săptămână? Seara după muncă (pentru că merităm), la ieșirea cu fetele/băieții, în vizită la rude, duminică la un grătar, la aniversarea cuiva, la propria aniversare, apoi vine Crăciunul, Paștele, concediul și motivele pot continua. 

Dacă nu mă crezi, fă următorul test: timp de șase luni nu mai arunca cutiile/capacele de bere, dopurile de la sticlele de vin sau orice altă băutură consumi. Vezi câte se adună și estimează cantitatea de alcool pe care o reprezintă.

Sigur, oamenii beau din multe cauze: de supărare, de bucurie, din obișnuință sau pentru că pur și simplu așa au văzut acasă. Alcoolul este un cunoscut liant social dar și un anestezic, asta e clar. Asocierile pozitive pe care le facem în legătură cu el sunt atât de puternice, încât ideea că nu e bine să bei este privită cu neîncredere și poate stârni chiar oprobiu social. 

Atunci când am încercat să refuz alcoolul cu ocazia vreunei întâlniri sociale, discuția continua inevitabil cu o întrebare sau cu un protest: „de ce, ai o problemă?”, „bem și noi o bere, doar nu suntem alcoolici” se auzea de câte ori am încercat să-i spun gazdei să nu mai scoată toate sticlele alea că nu e cazul. 

Dacă îi întrebi, mulți oameni știu deja că nu e chiar bine să bea în exces (deși prin consum excesiv majoritatea înțeleg să nu se îmbete). Mulți alții vor spune că e ok să bei în cantități moderate, o bere seara, atâta timp cât rămâi un adult funcțional care merge la serviciu, își plătește taxele și are grijă de familie.  

Și totuși, chiar și un consum moderat ne poate lua ani din viață. Nu trebuie să fii alcoolic cronic pentru a suferi efecte dezastruoase pe termen lung. Doar că efectele poate că nu se vor vedea anul acesta, și poate nici în următorii 10-20 de ani. Dar cu siguranță se vor vedea în ultimii 10-20. Și cum trăiești în ultimii 10 ani din viață contează.

Ce cred eu e că această discuție complexă trebuie dusă în direcția schimbării paradigmei sociale și a unor politici publice mai eficiente, nu prin învinovățirea directă a celor ce beau. 

Adevărul este că alcoolul este foarte la îndemână, la colțul străzii, în orice magazin, în beciurile și cămările noastre, e foarte greu să nu dai de el oriunde te afli. Este și foarte accesibil, ieftin sau chiar gratuit, pentru că noi românii deținem arta de a ni-l fabrica singuri acasă. 

Tocmai de aceea, în materie de nutriție, cred că ar trebui evitată calea ușoară și ineficientă. Este de la sine înțeles să spui că alcoolul e rău și să le recomanzi oamenilor să nu mai bea,  ca pe o prescripție dată de medic. Dar e clar că asta nu funcționează.

 

Românii sunt pe primele locuri la consumul de alcool

România este țara care la nivel oficial are toleranță zero față de consumul de alcool (conform Ministerului Sănătății). Totuși ceva este complet deficitar în abordare. Factorii de risc comportamentali (alcool, fumat, alimentație, activitate fizică) sunt responsabili pentru aproape jumătate din toate decesele din România.

Oricum, este clar că noi, românii, avem o mare problemă. Conform ultimului raport OECD, peste o treime din adulții din România consumă alcool în exces (35%), a doua cea mai ridicată rată din UE, după Danemarca. Media UE este 19%. 

Conform raportului Ministerul Sănătății din România publicat în 2021 cu ocazia „Lunii naționale de informare despre efectele consumului de alcool”, un român consumă anual în medie aproximativ 12 litri de alcool pur. Printre cei care beau regulat, consumul mediu este de 26 de litri anual la bărbați și 9 litri anual la femei. 

Conform aceluiași raport, 1,3% din populația de peste 15 ani a României este dependentă de alcool. 2% din bărbații și 0.6% din femeile din România sunt dependenți de alcoolNu par niște procente impresionante la prima vedere dar ele ne spun că 220 000 de persoane suferă de boala numită alcoolism (raportat la datele din recensământ Romania). 

Evident, pe lângă cantitate, mai contează și frecvența. În plus, una e să bei un păhărel la masă, și alta este să „te faci mangă” cum s-ar spune. Ei bine, românii le îmbină cu succes pe amândouă (cantitate și frecvență) – prevalența episoadelor de consum excesiv este una dintre cele mai înalte din Europa (67,2% în rândul bărbaților și 31,2% în rândul femeilor). 

Sursa: Raportul Ministerul Sănătății din România

 

Problema cu alcoolul este complexă și pentru că el nu afectează numai sănătatea celui care bea, ci și pe a celor din jur. 

El duce și la accidente rutiere și alte tipuri de accidentări. De exemplu, 21% din decesele anuale cauzate de alcool nu au legătură cu vreo boală, cum ați crede, ci cu traumatisme provocate accidental: agresiuni fizice/conflicte, căderi, accidente rutiere sau incendii. (Sursa).

România este pe primul loc în UE și la decesele cauzate de accidente rutiere, și, atenție, nu vorbim doar de șoferi. În România, aproape 4% dintre accidentele rutiere grave sunt produse ca urmare a consumului de alcool (Sursa: Raport MAI). 

În anul 2020, din totalul celor implicați în accidente grave aflați sub influența alcoolului, 38% au fost șoferi care consumaseră alcool, iar restul de 62% au fost pietoni băuți. (Sursa: INSSE). 

Surprinzător, nu? 

Alcoolul este responsabil pentru o pleiadă de boli cardiovasculare, digestive, cancere, boli ale ficatului, infecții, tulburările neuropsihice. 

Toate acestea fac ca nivelul mortalității cauzate de alcool să fie foarte mare. Numai în 2017 acesta a fost de 1145 de decese la 100.000 locuitori. Adică 186 000 de decese raportat la întreaga populație. Este cam mult, nu-i așa?

 

Ce înseamnă consum excesiv de alcool?

Diferențele culturale se văd și în recomandările, definițiile și standardele diferite adoptate de diverse culturi. De exemplu, în SUA consumul de alcool este interzis până la vârsta de 21 de ani, iar recomandările oficiale nici nu pun problema adoptării unor standarde pentru copii. 

Europa, pe de altă parte, are o atitudine mai laxă, utilizând chiar și o definiție a ce înseamnă consumul excesiv de alcool la copii. 

UE definește consumul excesiv de alcool ca fiind consumul a șase sau mai multe băuturi alcoolice cu o singură ocazie pentru adulți și a cinci sau mai multe băuturi alcoolice pentru copii.

USDA (SUA) definește consumul excesiv de alcool ca fiind 5 sau mai mult băuturi consumate de un bărbat adult sau 4 sau mai multe băuturi consumate de o femeie adultă în aproximativ 2 ore. 

Ok, nu este bine să bem alcool în exces. Dar cât este bine să bem? Există o doză zilnică recomandată?

Ce vă pot spune încă de la început este că da, există o doză zilnică recomandată de instituțiile în domeniul sănătății. Aceasta este 0. Și există motive serioase pentru asta. 

Totuși, pentru că, evident, în realitate oamenii vor continua să bea, pentru a limita riscurile imediate asociate, multe guverne inclusiv cel al României recomandă consumul cu moderație. Și pentru că moderația e un termen relativ, unele țări au mers chiar mai departe și au adoptat coduri și ghiduri cu valori precise la care se raportează consumul de alcool. 

Astfel, ele au definit așa numite unități standard de alcool pur ingerat, care sunt cuprinse între 8-14 g, în funcție de țară. Definiţia unei „unităţi de alcool” în EHIS (European Health Interview Survey) este egală cu 10 grame de alcool pur

Puteți vedea aici o listă a recomandărilor din țările Europene în privința consumului de alcool. 

Spre exemplificare, am sintetizat pentru voi câteva din recomandările oficiale pe care le-am găsit studiind ghidurile naționale, acolo unde acestea există. 

 

Țara Unitate standard (g de alcool pur) Consum maxim recomandat (unități standard)
UK 10 14 unități pe săptămână
Statele Unite 14 Bărbați: 2 unități sau mai puțin pe zi
Femei: 1 unitate sau mai puțin pe zi
Australia și Noua Zeelandă 10 4 unități într-o singură zi, 10 pe săptămână
Consiliul Nordic (Țările Nordice) 12 Bărbați: mai puțin de 2 unități (20 g/zi)
Femei: mai puțin de 1 unitate (10 g/zi)
România 10 Bărbați: sub 2 unități/zi, sub 14 untăți pe săptămână
Femei: sub 1 unitate/zi, sub 7 unități pe săptămână
Italia 12 Bărbați: 2-3 unități pe zi
Femei: 1-2 unități pe zi

Recomandări standard privind consumul de alcool, Sursa: ghiduri naționale de sănătate publică

Aceasta simplifică foarte mult lucrurile pentru că berea, vinul, spirtoasele pot avea concentrații de alcool foarte diferite și, prin urmare, este greu să faci o recomandare bazată pe numărul de pahare sau de sticle. Tipul de alcool nu face nicio diferență, 10 grame de alcool înseamnă 10 grame de alcool, fie că este în bere, vin sau băuturi spirtoase.

 

Cum identificăm cantitatea de alcool dintr-o băutură 

Având în vedere greutatea specifică a alcoolului de 0,793 g/cm3, 10 gr de alcool au un volum de 12,6 ml la 20 gr Celsius. 

1 Unitate = 12,6 ml alcool = 10 g alcool 

Pe eticheta fiecărei băuturi este trecut volumul de alcool conținut, de ex. un prosecco ar putea să aibă trecut: Alc. 11% vol. Tot ce trebuie să faceți este să împărțiți cantitatea de alcool la 12,6 și veți afla numărul de unități și dacă ați depășit sau nu cantitatea recomandată. 

Prin urmare 100 ml de prosecco cu 11% vol conțin 11 ml de alcool, adică 0,87 unități (împărțim 11 la 12,6).

Dar nu trebuie să intri în calcule prea complicate. Există numeroase aplicații care pot calcula acest lucru. 

Ministerul Sănătății din UK a conceput acest calculator foarte intuitiv ce îți calculează unitățile de alcool, caloriile (și alți indicatori interesanți) în funcție de numărul și tipul băuturii. Vi-l recomand, e amuzant – puteți vedea inclusiv cât sport trebuie să faceți pentru a „arde” caloriile în funcție de numărul de pahare consumate.

Sau poți să ții minte câteva repere simple. 

Poți să atingi limita de 10-12 g de alcool bând 125 ml vin, 330 ml bere sau 40 ml băuturi spirtoase. Dacă ai băut mai mult decât atât, ți-ai depășit deja cantitatea zilnică și ar trebui să te oprești, altfel îți crești riscul de boală sau accident.


Sursa: Ghid de Prevenție

În România mai e mult de lucru până la acest nivel, dar totuși se face câte ceva. Deși Ministerul Sănătății nu are publicat explicit vreun ghid, există această broșură din iunie 2021 unde ni se spune că „nu există o limită de siguranță” și că trebuie să evităm cu totul consumul de alcool. Ghidul continuă cu sfatul ca, dacă totuși decidem să bem, să menținem un consum minim. 

Este trist că într-o țară care are o problemă atât de mare cu alcoolul nu există un ghid al Ministerului Sănătății cu definiții clare în legătură cu ce înseamnă „consum minim” și cu recomandări clare. 

Totuși, într-un Ghid de Prevenție realizat de Centrul Național de Studii pentru Medicina Familiei în colaborare cu Ministerul Sănătății/Guvernul României am descoperit următoarele recomandări: 

În România, se consideră un consum problematic (riscant, nociv, extrem de nociv) depăşirea următoarelor cantităţi:

  • Bărbaţi ≤ 2 unităţi/zi, maxim 14 unităţi/săptămână; 
  • Femei ≤ 1 unitate/zi, maxim 7 unităţi/săptămână; 
  • Persoane peste 65 ani ≤ 1 unitate/zi. 

 

Cum decidem cât trebuie să bem

Alcoolul nu este considerat parte din piramida alimentară, nu este necesar pentru supraviețuire și recomandarea generală la nivel oficial este aceea că nu ar trebui consumat decât de persoanele sănătoase și în cantități moderate.

Există însă un consens în privința persoanelor care nu ar trebui să bea deloc alcool:

  • Femeile însărcinate sau care ar putea fi însărcinate
  • Copiii 
  • Persoanele cu afecțiuni medicale sau care iau anumite medicamente ce pot interacționa cu alcoolul
  • Persoanele care se tratează de alcoolism sau care nu pot controla cantitatea pe care o beau.

Iată câteva recomandări publicate de autoritățile din domeniul sănătății: 

Ministerul Sănătății din România: 

Evitați cu totul consumul de băuturi alcoolice. În cazul în care consumați, mențineți un consum minim. (Sursa: Ministerului Sănătății)

Ministerul Sănătății din Australia: 

Cât de mult bei este alegerea ta, dar ar trebui să știi că a bea nu este niciodată lipsit de riscuri. Cu cât bei mai puțin, cu atât este mai mic riscul de a suferi din cauza alcoolului.

USDA (Statele Unite): 

Ghidul Dietetic recomandă ca persoanele care nu consumă alcool să nu înceapă să consumeAdulții cu vârsta legală pot alege să nu bea sau să bea cu moderație.

 

5 pași pentru un consum responsabil

În legătură cu ce cantitate zilnică alege fiecare să bea, răspunsul poate fi dat numai pe baza unei analize risc versus beneficiu personale. În primul rând trebuie să vezi la modul realist ce cantitate de alcool bei în realitate. Motivul este că de obicei tindem să subevaluăm cantitățile de băuturi și alimente consumate, mai ales în privința celor care au devenit obiceiuri. 

Începe cu pași mici, nu e nevoie să iei vreo decizie radicală și demotivantă, tu ești cel care decide.

Iată câțiva pași de la care să pornești: 

  1. Fă o listă cu toate ocaziile pe parcursul unui an în care ești invitat să bei ceva (aniversări, sărbători etc.)
  2. Stabilește un loc în casă unde să aduni capacele de bere, dopurile de vin, cutiile de bere. Este valabil și pentru ce consumi în oraș sau în concedii (bine, nu te căra cu sticla goală pe avion, păstrează doar dopul 🙂 ). Păstrează-le timp de 3 luni. 
  3. Începe o listă unde să notezi de fiecare dată când bei ceva, tipul, cantitatea și costul. Poți crea o listă simplă lipind o foaie pe frigider dar există și numeroase aplicații de tracking care pot ajuta cu asta. Oricum îți e mai simplu.
  4. Autoevaluați-vă consumul de alcool. Puteți folosi acest chestionar (pagina 41) în limba română. Există numeroase alte chestionare online pe care le puteți folosi. De exemplu, cei de la Verywell Mind au un chestionar ușor de parcurs. 
  5. După cele trei luni, analizați rezultatele și realizați o balanță decizională: beneficiile și efectele nocive/costurile pe termen scurt și lung. Puteți folosi modelul de la pagina 50 din același chestionar






Lasă un răspuns