Astăzi vreau să vă vorbesc despre acest curs care demonstrează fără echivoc că informațiile despre nutriție ar trebui să fie accesibile pentru toată lumea. Cei din echipa de la Stanford Food and Health au creat un program de popularizare a informațiilor despre sănătate și alimentație sănătoasă, dedicat oricui vrea să facă schimbări pozitive în viața sa și a celor dragi. Nu prin educație de la tv sau din auzite, ci din surse acreditate, iar cei de la Stanford și-au asumat această misiune lăudabilă.
Medicul Maya Adam este Health Media Innovation Director și profesor asistent în Departamentul de Pediatrie – Boli Infecțioase de la Stanford School of Medicine. Împreună cu echipa de Stanford și cu personalități din întreaga lume, ca Michael Pollan, Michael Greger sau David Eisenberg, pornesc de la un principiu simplu: Examinându-ne comportamentele alimentare și învățând abilitățile de care avem nevoie pentru a deveni mai responsabili față de ceea ce se află în farfuria noastră, ne vom putea bucura de alimentele care ne vor proteja și ne vor aduce plăcere pentru tot restul vieții.
Medicii din zilele noastre trebuie, mai mult decât oricând, să vorbească pacienților despre hrană. Din ce alimente să mănânci mai mult sau mai puțin și de ce. Cum să faci cumpărături, să prepari, să gătești, să te bucuri de alimente sănătoase și delicioase. Nu despre date nutriționale sau biochimie, ci despre hrană.
– DAVID EISENBERG, FOUNDING CO-DIRECTOR HEATLHY KITCHENS, ADJUNCT PROFESSOR HARVARD SCHOOL OF PUBLIC HEALTH
M-am bucurat când am descoperit acest curs, nu numai pentru calitatea informațiilor și a oamenilor implicați în producerea lui, ci și pentru că demonstrează o idee pe care o susțin și eu: educația în nutriție ar trebuie să fie accesibilă oricui știe să folosească furculița și cuțitul. Cu toții suntem responsabili de asta, cu toții „votăm cu furculița” în fiecare zi, cum spune Pollan, la supermarket, la piață și în bucătăria noastră. Noi decidem prin asta cât de sănătoși sau bolnavi vom fi noi și cei apropiați, ce fel de producători de hrană vrem să susținem, și prin asta, ce fel de societate vrem să creăm. Și cu toții suntem responsabili să învățăm și să ne informăm pe acest subiect..
Nu vă speriați, nu este un curs academic în sensul strict, nu e plin de date seci pe care să le învățați și nu sunt examene, este mai mult un fel de documentar interactiv pentru întreaga familie. Cursul este structurat în 4 secțiuni, fiecare conținând 4-6 videoclipuri scurte pe subiecte variate, de la alimente și nutrienți la tendințe în alimentație și la cum să gătești și să mănânci sănătos (și fericit). La final, sunt câteva întrebări grilă pentru a fixa cunoștințele, ceea ce face ca totul să fie mai interactiv și amuzant. Iată câteva dintre temele tratate în curs:
- Schimbările sociale și culturale care au contribuit la răspândirea bolilor de nutriție
- Nutrienții găsiți în alimente și diferitele lor funcții în corpul uman
- Modurile în care alimentele foarte procesate diferă de alimentele reale, integrale și implicațiile asupra sănătății noastre
- Modul în care consumul nostru de zahăr s-a schimbat în ultimele decenii soluții posibile pentru persoanele care doresc să înceapă să mănânce mai bine
- Exemple de oameni care au reușit să facă schimbări și rețeta lor de succes
- Sfaturi practice pentru prepararea alimentelor astfel încât să includem mai multe alimente sănătoase în dietă
- Sfaturi practice pentru când mergem la cumpărături, pentru citirea etichetelor și pregătirea unei mese echilibrate.
Hint: În secțiunea 3, Michael Pollan explică celebra lui mantră: Eat Food, Not too much, Mostly plants – Mănâncă mâncare, nu prea multă, mai mult vegetale. Aflăm și de ce multe produse de pe raftul supermarketului nu sunt „mâncare” în adevăratul sens, ci mai degrabă „produse comestibile similare cu mâncarea”.
Maya este o persoană foarte caldă, iar în ultima secțiune ea și fetița ei gătesc împreună câteva rețete delicioase și sănătoase pe care să le încercați și voi. Video-urile sunt subtitrate în limba română și în limbile de circulație internațională. Puteți accesa cursul gratuit, însă dacă vă abonați puteți primi și o diplomă de participare.
Cursul poate fi accesat aici: Stanford Introduction to Food and Health .
Puteți citi mai multe despre curricula, credite surse suplimentare de informații pe site-ul Stanford.
Credit foto: online.stanford.edu.