După îndelungi amânări, m-am mobilizat să citesc și eu Revoluția Glucozei, de Jessie Inchauspé. Am ezitat să citesc cartea cât era pe val căci nu-mi venea să aloc timp unei cărți controversate, voiam să mai aștept să văd dacă îmi câștigă suficientă încredere.
A fost o surpriză plăcută, nu-mi pare rău că am citit-o. Motivele de reținere au rămas, au fost confirmate, dar asta nu o face o lectură mai puțin valoroasă.
Revoluția Glucozei are două părți importante. În prima explorează importanța nivelului de glucoză în sânge și impactul acestuia asupra sănătății noastre de zi cu zi. Jessie argumentează că vârfurile și căderile bruște ale nivelului de glucoză pot afecta energia și starea de spirit, pot duce la îmbătrânirea prematură și la multe riscuri pentru sănătate.
În partea a doua, Jessie prezintă o serie de 10 strategii practice (metode) pentru a stabiliza nivelul de glucoză, cum ar fi combinarea proteinelor și grăsimilor cu carbohidrați, respectarea unei ordini în care consumăm alimentele și evitarea consumului de zaharuri/glucide pe stomacul gol. Sunt sfaturi accesibile și ușor de implementat în viața de zi cu zi,.
Vă las să citiți cartea pentru a descoperi conținutul și mă voi concentra pe câteva impresii personale.
Ce mi-a plăcut:
- Povestea personală este interesantă și chiar inspirațională. Mi se pare întotdeauna interesant să aflu motivele pentru care oamenii au devenit pasionați de un anumit subiect într-atât încât să se apuce să scrie o carte sau să creeze o comunitate și e clar că Jessie e sincer pasionată de povestea asta cu glucoza.
- Prima parte a cărții este valoroasă din punct de vedere al introducerii în lumea glucidelor. Explică într-un limbaj accesibil chiar și unui copil diferențele între glucoză, fructoză, sucroză și alte tipuri de zaharuri asimple sau complexe. Ilustrațiile ajută și ele la prezentarea impactului asupra sănătății și a modului în care se metabolizează carbohidrații. Recomand deci oricui să parcurgă cartea măcar pentru această parte educativă.
- Revelația pentru mine a fost înțelegera diferențelor între impactul fructozei și al glucozei. Fructoza este deseori prezentată ca fiind mai sănătoasă, fiind o lungă perioadă recomandată chiar diabeticilor deoarece nu solicită producția de insulină. Însă impactul negativ al fructozei poate fi major.
- Stilul e extrem de accesibil, explicațiile sunt simplu de înțeles pentru cineva cu minime cunoștințe de chimie sau biologie. În esență cartea e focusată pe sfaturi practice, și mai puțin pe explicațiile științifice din spate. Acest lucru e util pentru cineva care vrea să înțeleagă minimal ce este glucoza și care este impactul ei asupra organismului.
- Cred că este o carte extrem de utilă pentru cineva aflat în diabet sau prediabet și care nu a avut rezultate prea bune urmând unele diete. Dacă ai nevoie de câteva sfaturi pe care să le poți încerca imediat, măcar pe termen scurt și fără să stai să citești tomuri de studii, nu ai ce pierde. Metodele prezentate sunt de bun-simț, ușor de înțeles și de aplicat, au la bază studii și au fost verificate de specialiști renumiți (inclusiv Robert Lustig, autorul unei alte cărți renumite în domeniu – Metabolical, a revizuit conținutul înainte de publicare). Deci clar e un punct bun de pornire pentru cineva care vrea să înceapă imediat.
- Datorită stilului foarte digerabil în care sunt prezentate strategiile practice pentru stabilizarea nivelul de glucoză, poate deveni o sursă de motivație și inspirație pentru persoanele sănătoase care doresc să adopte obiceiuri alimentare mai conștiente și informate.
Ce nu mi-a plăcut:
- O tendință comună a autorilor din domeniul nutriției (pe care am observat-o și în Hrană pentru creier de Lisa Mosconi), de a încerca să explice o gamă largă de simptome/afecțiuni printr-un singur filtru – al temei abordate de ei. Autoarea argumentează că menținerea unor niveluri echilibrate de glucoză poate preveni nu doar bolile metabolice, precum diabetul, ci și probleme comune cum ar fi acneea, oboseala, pofta de mâncare, migrenele sau stările de anxietate. Eu cred că sunt și alți factori care joacă un rol esențial în sănătatea generală, factori care nu sunt abordați în detaliu. E adevărat că poți fi anxios din cauza zahărului, dar nu orice anxietate are drept cauză glicemia. Mi-ar fi plăcut ca măcar să fie recunoscute limitele teoriei legate de glucoză.
- Focalizarea excesivă pe glucoză poate crea o perspectivă prea restrânsă asupra alimentației sănătoase și la implementarea eronată a unor tehnici recomandate. Concentrarea exclusiv pe rezolvarea unei singure probleme (aplatizarea curbei glicemice) nu înseamnă că putem ignora sănătatea altor organe sau sisteme, cum ar fi sănătatea inimii. Recomandări precum: grăsimile saturate sunt cele mai sănătoase, mănâncă grăsimi la fiecare masă cu carbohidrați, ia o gustare cu jumări etc., deși pot aplatiza curba glicemică, pot să dăuneze sistemului cardio-vascular, mai ales dacă există probleme preexistente.
- Unele explicații, deși probabil intenționat scrise într-un mod accesibil, sunt insuficiente pentru cineva care are nevoie să aprofundeze informația înainte să aplice. Lipsesc anumite corelații mai complexe care să dea sens unor sfaturi sau metode. Probabil pentru cineva care vrea doar un ghid rapid pas cu pas e suficient, dar pentru cineva mai avansat pe drumul acesta al nutriției nu e întotdeauna convingător.
- Tot legat de punctul de mai sus, deși multe informații au trimiteri către studii și par susținute științific, majoritatea metodelor au la bază observații empirice făcute de autoare pe propria persoană și observații făcute de urmăritorii ei de pe Instagram. Rezultatele obținute empiric au fost apoi corelate cu diverse studii care să le explice/susțină. Sunt sigură că toate acestea sunt adevărate în cazul celor care le-au încercat. Însă pentru unele dintre ele nu se cunoaște modul exact în care acestea funcționează (de ex. de ce oțetul ajută la scăderea glicemiei), ceea ce le conferă mai mult o valoare anecdotică decât științifică. Repet, cred că cine se hotărăște să aplice metodele din carte nu are ce pierde, cel puțin pe termen scurt, pentru a vedea dacă funcționează pentru el. Însă cred că așteptările celor care citesc cartea ar trebui setate în consecință. Mi-ar fi plăcut să văd mai clar menționat faptul că această abordare empirică nu este una științifică, deși poate da rezultate bune.
Concluzie:
Recomand cartea pentru informația prezentată în prima parte despre modul de acțiune al insulinei și metabolizarea glucidelor. Sunt informații corecte și prezentate digerabil, fără detalii științifice inutile.
Recomand cartea și pentru sfaturile practice, ușor de aplicat, mai ales pentru cei care au deja probleme în gestionarea glicemiei.
Eu am luat informațiile pe care le-am considerat relevante, iar pe cele insuficient dezvoltate le-am considerat ca teoria proprie a lui Jessie. Rolul cărților nici nu cred că e să ne convingă că 100% din ce scrie acolo e demonstrat științific și imbatabil, ci, într-o oarecare măsură trebuie să lase libertate autorului să propage propriile opinii, teorii care pot fi validate sau nu de posteritate.
Cartea a apărut la editura Publica în traducerea Smarandei Nistor.