9 tipuri de vase pentru gătit, alege-l pe cel mai sănătos

Te-ai gândit vreodată că vasele în care gătești pot avea un impact major asupra sănătății tale? Cred că toată lumea își amintește oalele din copilărie ale mamei, acele vase emailate, cu fundul înnegrit și zgâriat, în care se continua să se gătească ani de zile.

Upgrade-ul a venit în România o dată cu apariția tigăilor cu teflon, scumpe inițial, un adevărat lux, tigăi în care mâncarea nu se lipea și care se curățau ușor. Asta până când s-a aflat că teflonul, sau mai bine zis substanța cu ajutorul căreia teflonul aderă la aluminiu – PFOA, este un compus extrem de toxic. 

Magazinele noastre s-au umplut de oale de toate felurile, iar cele cu strat antiaderent, teflon sau ceramic au și azi succes. Acum avem și air fryere și tot felul de oale inteligente care să ne economisească timp în bucătărie. Aceste vase sunt ușor de curățat și, teoretic, limitează cantitatea de ulei necesară, acesta fiind și unul din mesajele de marketing ale producătorilor: „gătește sănătos”. Doar dacă te uiți foarte atent, și doar pe unele etichete producătorii oferă instrucțiuni de întreținere, menționând că nu trebuiesc zgâriate și că trebuiesc aruncate dacă se întâmplă asta. Dar, câți dintre noi chiar procedează așa? 

De ce e important? Să fie clar: orice compus chimic care intră în contact cu alimentele la temperaturi înalte le poate contamina, ajungând în mâncare și mai apoi în organismul nostru. Multe astfel de obiecte care intră în contact cu mâncarea pot conține metale grele, motiv pentru care în 2004 UE a reglementat utilizarea lor. De asemenea, puteți consulta aici Regulamentul UE Privind Materialele Care Intră în Contact cu Mâncarea (FCM). Principalele astfel de substanțe pe care le putem întâlni în vasele de bucătărie și pentru care există recomandări de reducere a utilizării din partea UE sunt: plumb, crom, cadmiu, cupru, nichel, titan și mercur.

Dar să le luăm pe rând.

 

Ce să evităm

 

1. Vasele din orice material cu strat antiaderent

Pe scurt, PFOA (acid perfluorooctanoic), substanța care conferă antiaderență pe suprafața tigăilor teflon, este una din cele peste patru mii de substanțe din grupul PFA, în această grupă aflându-se și substanțele folosite în spuma de stingere a incendiilor și cele pentru hainele impermeabile (PFOS). 

PFOA se transferă ușor în alimente atunci când acestea sunt preparate termic. Studiile arată că expunerea chiar și la cantități mici din această substanță poate duce la cancer, afecțiuni ale stomacului, slăbirea sistemului imunitar, afecțiuni ale tiroidei, diminuarea fertilității atât la femei cât și la bărbați și greutate scăzută a fătului la naștere. În plus, la temperaturi înalte, fumul degajat devine toxic. 

PFOA și PFOS sunt atât de periculoase, încât în 2012 a fost interzise producerea și importul în Canada, iar în 2015 s-a încetat utilizarea lor în SUA. În Europa, prin Convenția UN de la Stockholm din 2019, la care UE este parte, s-a stabilit interzicerea utilizării PFOA, cu câteva excepții.

Deși au început să fie reglementări, acestea nu sunt universale, tigăile cu PFOA sunt în continuare produse în Asia și alte părți ale lumii, iar importul lor la noi în țară nu este reglementat, așa încât aceste produse ajung pe rafturile magazinelor.

 

2. Vasele din aluminiu

Vasele din aluminiu sunt ușoare, sunt bune conductoare de căldură și sunt ieftine. De aceea, ele par o alegere bună pentru multă lume. 

Aluminiul ajunge rapid la temperaturi foarte înalte și reacționează cu substanțele acide din mâncare, cum ar fi roșiile sau citricele. Cu cât un aliment este gătit și ținut mai mult în aluminiu, cu atât se va contamina mai mult. De aceea, majoritatea vaselor din aluminiu au un strat protector anti-aderent de tip PFOA sau sunt anodizate (acoperite cu un strat de oxid de aluminiu). Însă, dacă acest strat se zgârie, aluminiul va contamina mâncarea, iar vasul trebuie aruncat.  

Ajuns în organismul uman, aluminiul poate afecta rinichii, inima și creierul. Este un metal extrem de neurotoxic și sunt numeroare studii care asociază aluminiul cu risc crescut de boli precum demență și Alzheimer. Deși lumea medicală încă dispută această problemă, cel mai sigur este să evitați să gătiți în vase de aluminiu. 

 

3. Vasele din cupru

La fel ca în cazul aluminiului, cuprul conduce bine căldura, însă reacționează cu substanțele acide din mâncare. De asemenea, cuprul poate da mâncării un gust metalic. Este un metal toxic ce nu ar trebui ingerat, de aceea, de obicei vasele din cupru din comerț ar trebui să fie acoperite cu un strat protector din alt metal precum tablă sau oțel. Nu folosiți niciodată vase din cupru fără acest strat, nici măcar pentru păstrarea la rece a alimentelor, riscați să vă intoxicați! 

Dacă stratul de acoperire se zgârie sau începe să se descompună din cauza uzurii, atunci va trebui să aruncați vasele de gătit sau să le recondiționați căptușeala pentru o utilizare sigură.

 

La ce să fim atenți

 
4. Vasele cu strat ceramic

De ceva timp abundă pe piață și tigăile cu strat ceramic, fiind promovate ca antiaderente, potrivite pentru un gătit sănătos, fără grăsimi. Prin „ceramic” ca termen general se înțelege de obicei material realizat din tratarea termică a unor minerale anorganice, în principal din siliciu.

Mulți oameni cumpără vase de gătit cu strat ceramic ca o alternativă la tigăile tip teflon, considerându-le mai sănătoase. Cu toate acestea, mulți producători nu folosesc un strat pur compus din minerale, adăugând în amestec și substanțe din grupa PFA de care ziceam la începutul articolului pentru a le conferi rezistență la uzură și căldură. În plus, materialul de bază este de multe ori aluminiul, ceea ce le poate face la fel de riscante ca vasele din aluminiu cu strat antiaderent.

Fiți foarte atenți când alegeți aceste produse, citiți eticheta și asigurați-vă că scrie explicit că nu conțin PFOA sau PFA și că nu sunt fabricate din aluminiu. 

 

5. Vase din email
Sunt clasicele oale cu strat alb lucios cu care am crescut toți. Vasele de gătit din email sunt în general realizate dintr-o bază dintr-un metal cum ar fi fierul, oțelul sau aluminiul și acoperite cu un strat de email, care ar trebui să fie practic un smalț din porțelan. Avantajele acestor vase este că sunt ușor de curățat, pot fi utilizate la temperaturi mari, și sunt rezistente la alimentele acide, cum ar fi roșiile. Problema este că stratul de email, mai ales al oalelor mai vechi sau al celor importate din țări fără reglementări în domeniu, poate să conțină substanțe extrem de periculoase cum ar fi plumbul și cadmiul. 
 
Studiile arată că niveluri ridicate de plumb pot duce la intoxicare, ceea ce crește riscul de anemie, osteoporoză, hipertensiune arterială și leziuni renale. De asemenea, afectează fertilitatea masculină. Dacă sunteți gravidă, plumbul poate traversa placenta și dăuna fătului, ducând la probleme ale sistemului nervos și întârzieri în dezvoltarea fizică și cognitivă.
 

Cadmiul este o substanță cancerigenă recunoscută. Pe lângă cancer, cadmiul poate afecta rinichii și oasele. Prin urmare, oricât de nostalgic ar arăta pe raft oalele bunicii, ar fi mai sigur să rămână acolo, și să nu mai ia contact cu mâncarea din farfuria voastră. Vasele emailate pot fi sigure numai dacă stratul de email este non-toxic, așa că, dacă totuși doriți neapărat să le aveți în bucătărie, asigurați-vă că le achiziționați numai din surse de încredere, cu respectarea standardelor de siguranță alimentară. Întrețineți-le corespunzător, și înlocuiți-le  imediat ce stratul protector a început să se zgârie sau ciobească. 

 

6. Vase din inox
 

Vasele din inox, sau oțel inoxidabil, sunt folosite de zeci de ani, sunt considerate foarte durabile la zgârieturi, coroziune și uzură în timp. Sunt destul de antiaderente și, în general se curăță ușor. Sunt realizate dintr-un aliaj din fier, crom și nichel în diferite proporții. La acestea se pot adăuga molibden, titan și cupru.

Există însă și aici diferite grade de calitate, dată de proporția în care se regăsesc nichelul și cromul în aliaj. Alimentele acide, precum sucul de roșii, zeama de lămâie sau oțetul pot duce la transferul acestor metale în mâncare. Prin urmare, așa cum o susține un studiu din 2013, vasele din oțel inoxidabil pot constitui o sursă semnificativă de nichel, crom și fier. 

Dacă în ce privește fierul și cuprul nu este neapărat o problemă decât în cazul persoanelor cu intoleranțe sau alergii, în ce privește nichelul este o situație diferită, acesta fiind considerat toxic. Expunerea la cantități prea mari de nichel poate duce la eczeme, alergii, tulburări pulmonare și cancer.

Cromul nu este periculos, fiind chiar necesar organismului. El se regăsește în alimente precum broccoli, cartofi, carne de vită, carne de pasăre, produse lactate și mere. Însă aportul zilnic recomandat este de maxim 35 mg pentru adulți, astfel încât transferul din aliajul vasului de gătit poate conduce la depășirea acestei cantități. 

Cu toate acestea, vasele din inox sunt una din cele mai bune opțiuni pentru bucătăria ta dacă le alegi și le întreții corespunzător. Deși inoxul nu este chiar atât de stabil precum susțin unii, este totuși mai stabil și mai sigur decât alte materiale mai reactive, cum ar fi cuprul și aluminiul.

Informează-te despre produs și alege vase care nu au în compoziție nichel sau care au în compoziție cel puțin 16% crom, adică au menționată pe etichetă o proporție crom/nichel de tipul 18/8 or 18/0 (cu cât e mai mic cel de al doilea număr, cu atât mai bine). În lipsa etichetei, poți testa acest lucru folosind un magnet. Dacă magnetul este atras de suprafața vasului, înseamnă că nu conține nichel. 

Întreține vasele corespunzător, nu găti alimente acide și nu le curăța cu bureți sau detergenți abrazivi.

 

Ce să alegem ca alternative mai sigure?

 

7. Vasele din sticlă termorezistentă 

Unele avantaje cheie ale vaselor de gătit din sticlă sunt că se comportă bine bine la gătitul în cuptor, nu reacționează cu alimentele acide, stochează în siguranță toate alimentele și, cel mai important, sunt mai sănătoase deoarece nu există efecte nocive depistate în urma contactului cu alimentele. 

Totuși, din punct de vedere al performanței, nu sunt la fel de eficiente ca celelalte materiale. Nu distribuie căldura în mod egal, putând forma puncte de acumulare a căldurii, ceea ce poate duce la crăpare. Nu pot fi folosite pe flacără deschisă și trebuie tratate cu mare atenție să nu se spargă. 

Cu toate acestea, vasele din sticlă termorezistentă pot reține căldura mai mult timp și pot fi durabile. De asemenea sunt o opțiune sigură și sănătoasă pentru prepararea alimentelor, neexistând transferuri de materiale toxice în mâncare. 

 

8. Vase din fonta

Aceste vase au fost intens folosite mai ales în prima jumătate a secolului XX, fiind un material ieftin și durabil. Celebrele tuciuri sau ceaunuri pentru mămăligă pe care le foloseau bunicii noștri erau făcute din fontă. Deși au căzut în dizgrație odată cu apariția materialelor moderne, precum teflonul, mai ușoare, aspectuoase și ușor de curățat, fonta revine la modă ca o opțiune mai ecologică și mai sănătoasă. Și are și de ce, fiind într-adevăr unul dintre cele mai sănătoase materiale în care se poate găti. În plus, se încălzesc uniform și mențin cu ușurință o temperatură ridicată, sunt robuste și durabile.

Fonta este fabricată dintr-un aliaj format din peste 90% fier și carbon, fiind astfel liberă de orice metale grele. Are un punct de topire mult mai înalt decât alte aliaje, prin urmare pericolul ca moleculele din material să se transfere în mâncare în urma gătirii la foc este destul de mic. Conform studiilor, contactul fontei cu alimentele acide și gătirea prelungită la temperaturi înalte poate conduce la un aport suplimentar de fier în alimente între 1.7 – 26 mg / 100 g. O persoană sănătoasă are nevoie de 7-27 mg de fier pe zi, deci acest transfer nu comportă în general pericole pentru sănătate. Totuși, trebuie să vă asigurați că nu depășiți doza zilnică recomandată de fier, printr-un aport alimentar excesiv. De asemenea, aceste vase nu sunt recomandate celor cu afecțiuni asociate excesului de fier. 

Prin urmare, utilizarea vaselor din fontă poate să fie benefică sau dăunătoare în funcție de specificul fiecărei persoane. Pentru cei cu carență de fier, și chiar pentru persoanele sănătoase, aportul de fier este un lucru bun. Totuși, limitați utilizarea lor la alimentele non acide și folosiți-le în paralel cu vase din alte materiale, pentru a evita un aport excesiv de fier. 

Atenție și la vasele din fontă acoperite cu strat anti-aderent, acestea pot fi toxice din cauza compoziției glazurii respective, vezi motivele expuse la punctele anterioare. Achiziționați-vă vase din fontă fără nici un strat protector, întrețineți-le corespunzător și vă vor ține o viață. 

 

9. Vase din lut

Sunt folosite în mod tradițional de secole. Pentru multe regiuni din România, vasele din ceramică sunt adevărate embleme locale, contribuind la perpetuarea tradițiilor culinare și meșteșugărești. Ele pot conferi cu adevărat o savoare autentică multor preparate. 

În general sunt considerate mai sănătoase decât multe opțiuni moderne, fiind realizare din argilă. Vasele din lut au o structură poroasă și au proprietăți izolante naturale,  ajutând la păstrarea în interior atât a căldurii, cât și a umezelii.   

Vasele din lut pot constitui o alternativă sănătoasă și sigură dacă sunt produse din lut pur 100%, recoltat din terenuri neindustrializate și necontaminate.

Totuși, piața abundă de vase din lut ceramic produse industrial. Acestea au în compoziție gresie, porțelan sau teracotă și trec printr-un proces de fabricație care utilizează substanțe chimice. De asemenea, sunt acoperite cu glazuri din alte substanțe chimice și emailuri (vezi secțiunile anterioare). 

Asigurați-vă, la fel ca în celelalte cazuri, că nu cumpărați vase acoperite cu un strat de glazură, aceasta putând conține metale grele, precum plumbul. Din moment ce argila este un compus complex, ce poate conține o multitudine de alte substanțe, aceasta trebuie să fie de calitate și din surse sigure. Verificați sursa produselor și asigurați-vă că achiziționați un produs fără elemente toxice și substanțe chimice și că tehnica de realizare este 100% naturală și ecologică.

 

În ce gătesc eu

Am fost întrebată în repetate rânduri în ce fel de vase gătesc. Răspunsul e foarte simplu. „Recuzita” mea este compusă din: 
  • 1 wok din oțel inoxidabil
  • 3 oale din oțel inoxidabil, de diferite dimensiuni
  • 1 tigaie din fontă
  • două tăvi din sticlă antiaderentă 
  • 2 vase rotunde cu capac din sticlă antiaderentă
  • 2 cratițe mici cu mâner (sosiere) din inox, de diferite dimensiuni.

Sigur că există numeroase alte opțiuni, inclusiv aparate pentru gătit. Din păcate nu am găsit încă vreun aparat care să scurteze cu adevărat timpul de gătit și care să fie produs dintr-un material sigur. De cele mai multe ori materialul din care este produs vasul principal nu este deloc menționat. Dacă găsiți opțiuni sănătoase în acest sens, aștept cu interes să lăsați un comentariu. 

 


 

Vasele în care gătim sunt extrem de importante, ne expunem la aceste materiale zilnic atunci când gătim. Și totuși, informațiile despre siguranța lor sunt ca și inexistente pe piață. Informați-vă și faceți alegeri sigure pentru sănătatea voastră și a familiei.

 

Lasă un răspuns