Tu câte proteine mănânci? Cum să obținem suficiente proteine în mod sănătos

Tu de unde îți iei proteinele? E de obicei prima întrebare care apare în orice discuție despre alimentația bazată mai mult pe plante. Încărcătura emoțională în jurul acestui subiect e evidentă așa că am decis să abordez totul metodic și să cercetez mai mult subiectul.

În acest articol voi explica foarte pe scurt care e provocarea cu proteinele, de câte proteine avem nevoie și în ce fel, ce surse de proteine avem în spațiul nostru geografic. De asemenea, voi arăta care sunt combinațiile optime între proteine și alte grupe de nutrienți împreună cu un exemplu de meniu pentru un aport optim de proteine.

 

Ok, după toată această poveste științifică, sper că v-ați făcut o idee despre câtă proteină avem nevoie și cum să o calculă, precum și cum să ne ferim de pericolele excesului.

Să vedem cum putem să ne facem un plan alimentar echilibrat din punct de vedere proteic.

Rezum mai jos câteva idei pe care eu personal le iau în considerare când îmi fac meniul:

  • Proteinele sunt descompunse în aminoacizi în procesul de digestie, aminoacizi folosiți de organism în structura diferiților compuși. Nu e nevoie ca toți aminoacizii să provină din același aliment, și nici la aceeași masă. Pot proveni din alimente separate consumate pe parcursul zilei atât timp cât includem toți aminoacizii esențiali.
  • Proteinele se consumă în prima parte a zilei, la primele două mese. Foarte puțin la cină. Ouăle se consumă preferabil dimineața.
  • Trebuie alese variantele integrale ale alimentelor, așa încât să fie prezente fibrele în cantitate suficientă. E importat de reținut că alimentele de origine animală nu au fibre.
  • Cantitatea necesară de proteină este 0,8 – 1,2 g/kg corp. Depășirea cantității la adulți este recomandată numai în condiții de efort fizic intens.
  • Cerealele, leguminoasele, nucile, unele vegetale frunzoase, fructele și chiar condimentele pot constitui surse bune de proteine de origine vegetală.

Și acum să trecem la treabă. Cum ziceam mai sus, chiar dacă un aliment nu conține singur toți aminoacizii esențiali, avem libertatea să combinăm alimentele pentru a obține același efect. Mai jos vă prezint câteva exemple de combinații de proteine vegetale care pot reprezenta proteine complete.

 

Combinații pentru proteine complete

  1. Cereale + leguminoase
  2. Cereale + alune + nuci (care sunt de fapt leguminoase)
  3. Alge + cereale
  4. Alge + leguminoase

Mai jos un tabel cu exemple de astfel de combinații. Combinați-le oricum între ele, dar să fie minim combinațiile de pe un rând complet.

Cereală Leguminoase Nuci, semințe Altele
Orez (de orice fel) Fasole, năut, linte   Condimente din listă
Pâine (orice fel) Fasole, năut, linte   Condimente din listă
Pâine (orice fel)   Arahide, unt de arahide, caju Condimente din listă
Fulgi de ovăz / mei   Semințe de dovleac, de cânepă Chia, condimente din listă
Orez Soia, tofu   Condimente din listă
Noodles de hrișcă Sos de soia Ulei de susan Condimente din listă
Paste     Roșii uscate, fulgi de drojdie, pesto, ciuperci, broccoli, muguri de pin
Fasole, pâine   Quinoa Condimente din listă
Orez     Alge
Porumb Fasole, năut, linte   Condimente din listă
Mămăligă     Urzici
Fulgi de ovăz / mei   Migdale Banane + Mere

Știu că una din principalele probleme când ne gândim la surse de proteine este felul în care gătim, ce rețete să abordăm și ce ingrediente să găsim pentru a ne asigura că mâncăm suficiente proteine. Vă prezint mai jos câteva idei pe care le folosesc și eu acasă.

Cantități aproximative, pentru o porție standard, neadaptată individual. În plus față de proteinele din ingredientele bogat proteice de mai jos trebuie considerat că și proteinele ingredientelor slab proteice pot avea până la 3g/100 g produs.

 
Mic dejun

Conținut mediu-mare de proteină

Sandviș cu unt de arahide – 17 g proteină:

Pâine integrală (2 felii) + Unt de arahide (sau caju) ) (2 lingurițe) + Banană + Scorțișoară

Muesli – 32 g proteină:

Fulgi de ovăz (35 g) + Banană + Lapte vegetal (1 cană) + Chia (11 g) + Scorțișoară (2g)

Budincă rece – 28 g proteină:

Iaurt de capră (230 g) + Chia (28 g)

Budincă rece – 15 g proteină:

Iaurt de soia (230 g) + Chia (28 g)

Smoothie – 35 g:

Iaurt de capră (230 g) (sau soia) + Fructe la alegere + Semințe de cânepă (3 linguri) + Fulgi de mei (3 linguri)

Smoothie – 18 g:

Iaurt de soia (230 g) (sau soia) + Fructe la alegere + Semințe de cânepă (3 linguri) + Fulgi de mei (3 linguri)

Prânz

Conținut mediu-mare de proteină

Chilli sin carne – 23 g proteină: 

Fasole roșie (180g) + Porumb (145 g) + Orez (100 g) (sau pâine integrală)

Curry de năut – 26 g proteină: 

Orez (100 g) + Năut (170 g) + Tofu (100 g) + Legume la alegere

Paste integrale – 25 g proteină: 

Paste integrale (120 g) + Pesto (65 g) + Muguri de pin (5 g)

Mâncare de uzici – 22 g proteină:

Urzici (475 g) + Mămăliguță (300 g) + Drojdie inactivă (10 g)

Noodles de hrișcă – 40 g proteină:

Noodles japonezi (200 g) + Sos de soia (16 ml) + Legume la alegere

Supă-cremă de linte – 40 g proteină: 

Linte (200 g) + crutoane (28 g)

Supă-cremă de linte – 40 g proteină: 

Linte (200 g) + Crutoane (28 g)

Cous-cous marocan – 27 g proteină:

Bulgur (100 g) + Năut (170 g) + Legume

Cină-

Conținutul cel mai redus în proteină.

Tartine cu hummus – 14 g proteină: 

Pâine integrală (2 felii) + Hummus (70 g)

Supă-cremă de mazăre – 16 g proteină: 

Mazăre (240 g) + Crutoane (28 g)

Salată – 20 g proteină:

Tofu (120 g) + Quinoa (200 g) + Porumb dulce (30 g) + Verdețuri

Astfel, o persoană de 55 de kg are nevoie de 44-55 g de proteine pe zi. O combinație de muesli (mic dejun) + Chilli sin carne (prânz) + salată (cină) poate aduce 59 de grame de proteine, chiar peste cantitatea recomandată, și aceasta numai din vegetale.

 

În tabelul de mai jos regăsiți o listă cu alimentele cele mai bogate în proteine. Alimentele din carne sunt incluse pentru a oferi o bază de raportare pentru o evaluarea mai obiectivă a modului în care se încadrează vegetalele în clasament.

În tabel am marcat cu (*) proteinele vegetale complete (au toți aminoacizii esențiali în cantități suficiente) și cu (**) proteinele vegetale aproape complete (au toți aminoacizii esențiali dar nu în cantități suficiente).

Aliment Proteine (g/100 g produs) Tip
Spirulină 72 Supliment
Alge deshidratate* 70 Veg
Șorici de porc 63 Carne
Chlorella* 60 Supliment
Soia texturata 54 Veg
Fulgi de drojdie inactiva 43 Supliment
Parmezan 38 Lactate
Icre 35 Pește
Semințe de dovleac* 34 Veg
Brânză de capră maturată 30 Lactate
Carne de curcan 30 Carne
Carne de vită 30 Carne
Cașcaval 30 Lactate
Semințe de cânepă** 30 Veg
Tahini 29 Veg
Ton 29 Pește
Alune de pădure 28 Veg
Brânză de burduf 28 Lactate
Crap 28 Pește
Linte 28 Veg
Somon 28 Pește
Știucă 28 Pește
Unt de arahide 28 Veg
Păstrăv 27 Pește
Carne de porc (mușchi) 26 Carne
Macrou 26 Pește
Migdale 26 Veg
Mozzarela 26 Lactate
Arahide 25 Veg
Cacao 25 Veg
Carne de pui 25 Carne
Făină de semințe de in 25 Veg
Mazăre 25 Veg
Semințe de floarea soarelui 25 Veg
Telemea de vacă 25 Lactate
Brânză Gouda 24 Lactate
Fasole uscată 23 Veg
Germeni de grâu 23 Supliment
Lucernă 23 Supliment
Coriandru uscat 22 Veg
Fistic 22 Veg
Pătrunjel 22 Veg
Polen crud 22 Supliment
Pudra de orz verde 22 Supliment
Brânză Gorgonzola 21 Lactate
Brânză Halloumi 21 Veg
Creveți 21 Pește
Căpăceală (polen) 20 Supliment
Mărar uscat 20 Veg
Năut 20 Veg
Pâine de secară 20 Veg
Semințe de chimen 20 Veg
Semințe de susan 20 Veg
Care de miel 19 Carne
Brânză de vaci 18 Veg
Caju 18 Veg
Urdă 18 Veg
Fulgi de ovăz 17 Veg
Caju 18 Veg
Brânză feta 16 Veg
Gălbenuș de ou 16 Veg
Penne integrale 16 Veg
Telemea de oaie 16 Veg
Chia** 16 Veg
Fulgi de orz 15 Veg
Paprika, boia 15 Veg
Nucă 14 Veg
Nuci braziliene 14 Veg
Ou de gâscă 14 Veg
Pâine integrală Vel Pitar 14 Veg
Quinoa* 14 Veg
Roșii uscate 14 Veg
Sos de soia 14 Veg
Muguri de pin 14 Veg
Cous-cous 13 Veg
Edamame (boabe de soia verzi) 13 Veg
Griș de grâu 13 Veg
Hrișcă* 13 Veg
Mei 13 Veg
Maghiran 13 Veg
Ou de găină 13 Veg
Ou de prepeliță 13 Veg
Ou de rață 13 Veg
Paste integrale 13 Veg
Tofu* 12 Veg
Albus de ou 11 Veg
Oregano uscat 11 Veg
Pâine graham 11 Veg
Piper negru 11 Veg
Lipie graham 10 Veg
Nuci pecan 10 Veg
Pâine intermediară 10 Veg
Nucșoară 10 Veg
Fasole albă boabe fiartă 9 Veg
Ghimbir măcinat 9 Veg
Iaurt grecesc 2% 9 Lactate
Linte fiartă 9 Veg
Mălai 9 Veg
Fasole roșie fiartă 8 Veg
Orez integral 8 Veg
Pâine albă 8 Veg
Urzici 8 Veg
Cimbru 7 Veg
Orez alb 7 Veg
Usturoi 7 Veg
Mazăre 7 Veg
Muștar 5 Veg
Hummus 5 Veg
Porumb dulce 4 Veg
Scorțișoară 4 Veg
Iaurt de capră 4 Veg
Ciuperci champignon, pleurotus 3 Veg
Broccoli 3 Veg
Spanac 3 Veg
Sparanghel 2,2 Veg
Lapte de soia* 2 Veg

*Tabelul este orientativ și compilează date din mai multe surse. Citiți etichetele pentru a afla conținutul exact în proteină al unui produs anume.


 

Proteinele sunt esențiale pentru supraviețuire și pentru echilibrul organismului nostru. Tendințele observate în dietele de tip occidental sunt de creștere nejustificată nutrițional a consumului de proteină, în special de proteină animală, ceea ce poate duce la afecțiuni grave de sănătate.

Recomandările internaționale curente merg spre o încurajare a creșterii ponderii de proteine vegetale și reducerea consumului de proteine din surse precum carnea roșie, cu efecte pozitive demonstrate asupra sănătății pentru toate categoriile de populație.

Sper că acest articol v-a adus resurse și idei astfel încât să studiați mai departe problema și să ajungeți la propriile concluzii legat de câte proteine să consumați și din ce surse. Cunoscându-vă propria stare de sănătate și obiectivele personale, să puteți să diminuați riscurile și creșteți speranța de viață activă și sănătoasă.

Aștept cu drag comentariile despre propriile voastre experiențe.


 
Surse:

Lasă un răspuns