OECD – România, profilul sănătății

OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) a publicat două rapoarte, în 2017 și 2021, în ce privește sistemul de sănătate din România.

Aceste documente complete dar ușor de parcurs, sunt foarte relevante pentru oricine vrea să înțeleagă cum stau românii cu sănătatea și mai ales care sunt cauzele.

Romania: Profilul Sănătății în 2021

În cel mai recent dintre ele, România: Profilul Sănătății în 2021, aflăm numeroase informații interesante. Vă las să citiți întregul document, însă iată câteva concluzii extrase:

 • Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Europa.
 • Rata mortalității evitabile este a treia cea mai ridicată din UE, principalele cauze ale acesteia fiind bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar și decesele cauzate de consumul de alcool.
 • Cancerul pulmonar reprezintă cea mai frecventă cauză de deces cauzat de cancer, rata mortalității crescând cu aproape 11 % din 2000, în principal din cauza ratelor ridicate ale fumatului.
 • Rata mortalității evitabile prin prevenție a fost a treia cea mai ridicată din UE în 2018.
 • Principalele cauze ale ratei mortalității evitabile prin prevenție sunt boala cardiacă ischemică, cancerul pulmonar și bolile cauzate de consumul de alcool.
 • Rata mortalității prin cauze tratabile este cea mai ridicată din UE și de peste două ori mai mare decât media din țările UE. Bolile cardiace ischemice și accidente vasculare cerebrale sunt principalele cauze ale deceselor evitabile prin tratament.
 • Dieta neadecvată, tutunul și poluarea aerului sunt principalii factori care duc la creșterea ratei mortalității în România.
 • România rămâne una dintre țările UE cu cele mai scăzute cheltuieli pentru sănătate, atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB.
 • Cheltuielile pe cap de locuitor pentru prevenție au continuat să scadă, fiind a doua cea mai scăzută pondere din UE.
 • Asistența medicală ambulatorie este gratuită, însă partea pe care pacienții ambulatorii trebuie să o suporte din costurile pentru medicamente poate fi considerabilă.
 • Medicii de familie au reprezentat 24,5 % din totalul medicilor, un procent sub media UE de 26,5 %.

Raportul pe anul 2017 poate fi găsit aici și reflectă situația din 2015:

România: Profilul Sănătății în 2017

Spre deosebire de raportul din 2021, cel din 2017 arată o împărțire interesantă pe sexe și nivel de educație. Este interesant și de văzut cum a evoluat situație pentru principalii indicatori. Câteva din îmbunătățirile observate sunt: 

Speranța de viață era mai scăzută cu 4 ani în 2015

Cheltuielile cu sănătatea au crescut ca sumă absolută cât și ca procent din PIB, deși rămân printre cele mai scăzute din UE (am reușit să depășim totuși Bulgaria). 

Lucruri care au rămas la fel:

 • Fumatul, alcoolul și alimentația nesănătoasă sunt printre principalii factori de risc.

„În ciuda eforturilor recente care au avut ca scop modificarea dietei prin campanii de alimentație sănătoasă, dieta medie în România este considerată a fi relativ nesănătoasă. Este caracterizată de consum ridicat de grăsimi animale și alimente cu un conținut ridicat de calorii, cu un conținut ridicat de zahăr și sare. Desigur, dieta neadecvată este considerată ca fiind unul dintre factorii principali care determină rate ridicate de boli cardiovasculare și a fost legată, de asemenea, de creșterea recentă a obezității la adolescenți.”

 • Eficiența sistemului sanitar este limitată de întârzieri în trecerea de la serviciile de îngrijire medicală cu internare și asistența spitalicească la asistența medicală ambulatorie și asistența medicală primară. 
 • Cauzele principale ale deceselor din cauze tratabile au fost bolile cardiace ischemice au reprezentat, boli cerebrovasculare și bolile hipertensive, la fel ca în 2015. 

Lasă un răspuns