Irina este medic primar de medicină de familie şi nutriţionistă/dieteticiană licențiată, specializată în nutriţie oncologică. Face parte din prima generație de medici dieteticieni de la noi, absolvind în 2012 programul de Nutriție și Dietetică a UMF Cluj, pe lângă specializarea inițială (medicină de familie). Din 2014 face parte din echipa unui centru de tratament al cancerului din Cluj, unde îi ajută pe pacienți să gestioneze mai bine efectele tratamentului oncologic și să-și sporească astfel șansele de vindecare și de a avea în continuare o viață sănătoasă și după cancer.
Irina este membru ESPEN, Societatea Europeană de Nutriție Enterală și Parenterală, unde a absolvit mai multe cursuri de pregătire.
Pe lângă onconutriție, am abordat și subiecte mai generale ca importanța nutriției și dieteticii, parcursul unui student care vrea să studieze dietetica, cum se încadrează dieteticienii nutriționiști printre celelalte specializări medicale sau de ce avem nevoie de mult mai mulți dieteticieni în spitale.
Puteți citi aici transcrierea completă a episodului: Nutriția Oncologică – Un suport necesar în tratamentul cancerului
Capitole principale:
(00:01:00) Dietetica, profesie medicală
(00:09:00) Ce este și ce nu este dieteticianul specializat în nutriție oncologică
(00:18:00) Factorii de risc socioeconomici – ce faci dacă te tratezi în alt oraș decât cel de origine
(00:24:00) Parcursul prin sistem al pacientului oncologic
(00:40:00) Problemele cel mai des întâlnite la pacientul oncologic
(00:48:00) Suplimentele alimentare
(01:03:00) De ce e importantă a doua opinie
(01:07:00) Diversificarea alimentației
Pe Dr. Irina Mateieș o găsiți și pe platformele de mai jos: