O carte excepțional de bine scrisă, apărută la Editura Publica, Dilema Omnivorului este, așa cum însuși Michael Pollan o descrie, o investigație a unui detectiv alimentar.
Ideea cărții a pornit de la dorința de a răspunde la o problemă aparent simplă: ce ar trebui să mâncăm și ce nu ar trebui să nu mâncăm? De unde provine hrana noastră?Aceasta este dilema omnivorului, o întrebare simplă, dar cu un răspuns complicat.
Așa cum susține și Pollan, această carte nu ar fi prezentat niciun interes acum 100 de ani, când toată lumea cam știa de unde vine mâncarea de pe masa lor. Azi, complexitatea lanțului alimentar e atât de mare, încât e nevoie de munca unui jurnalist de investigație pentru a afla acest lucru.
Și dacă în trecut întrebarea aceasta avea două coordonate, alimente comestibile vs. alimente necomestible, azi ea a căpătat noi și noi valențe complexe care ne pun în încurcătură.
De unde provine carnea din hamburgerul nostru? Este sănătos să mâncăm hrană produsă industrial? Este etic să facem asta? Este posibil să avem o agricultură 100% ecologică pentru a hrăni planeta? Este posibil să revenim la o alimentație mai apropiată de cea a strămoșilor noștri? Care sunt costurile reale ale mâncării din farfurie?
Pollan s-a documentat timp de patru ani pentru a scrie această carte. A făcut o impresionantă muncă de teren, vizitând combinate zootehnice, ferme de porumb, laboratoare ale universităților, până la expediții prin munți si păduri, învățând să vâneze porci mistreți și să culeagă ciuperci ca un vânător-culegător profesionist. A petrecut chiar și o săptămână la de acum vestita fermă ecologică a lui Joel Salatin, un etalon de agricultură sustenabilă.
Dincolo de informațiile remarcabil de numeroase și aplicabile pe care ni le oferă, Dilema Omnivorului ne forțează să ieșim din zona de confort, oricare ar fi ea (fie că ești vegetarian, omnivor, activist pentru drepturile animalelor sau fan al industrializării, preocupat de o alimentație sănătoasă sau nu) și să ne punem nouă înșine întrebări mai bune:
Care este relația noastră cu mâncarea? Care ar trebui să fie? Cum vrem să ne raportăm la alte specii și la mediul înconjurător? Putem deveni mai conștienți de ceea ce mâncăm și care ar trebui să fie comportamentul nostru zilnic pentru a face acest lucru? Suntem dispuși să plătim prețul real financiar, fizic, intelectual și emoțional al mâncării noastre? Putem construi un sistem economic și politic care să susțină alegeri individuale și sociale mai sănătoase și mai etice?
Cartea se află acum la o a doua ediție, actualizată. Din păcate, din 2006, anul primei apariții, până în prezent, puține lucruri s-au schimbat în bine în ce privește calitatea hranei noastre.
Aflând mai multe despre cele trei modele de lanțuri trofice, cel industrial, cel agrar-pastoral și cel paleolitic de vânător-culegător, cititorul e ajutat să găsească răspunsurile la întrebările de mai sus. În mintea mea, la final, a rămas totuși următoarea întrebare: Cum putem construi a patra cale?
Sursa foto: Editura Publica